Do souboje o Opencard jdou čtyři firmy

Praha - Kdo bude od Nového roku vydávat a spravovat červené pražské kartičky Opencard? Na tuto otázku má dát odpověď tendr, který právě nyní probíhá na pražském magistrátu. Nabídky na provoz kartového centra mohli zájemci podávat do dnešního poledne. O zakázku v hodnotě zhruba 200 milionů korun se nakonec ucházejí čtyři firmy. Mezi nimi figuruje i dosavadní správce pražských čipových karet – společnost Haguess – nebo dceřinka Českých drah ČD-Telematika.

Ze začátku se o lukrativní zakázku ucházely čtyři desítky firem. Ty všechny si vyzvedly zadávací dokumentaci k tendru. Nabídku v prodlouženém termínu ale nakonec podaly jen čtyři. Kromě Haguessu a ČD-Telematiky jde ještě o společnost Asseco Central Europe a společnost Wincor Nixdorf. „Jedná se o renomované firmy. Provoz není nic specifického, jedná se vlastně o informační systém, který má zajišťovat databázi zákazníků a samozřejmě veškeré provozní záležitosti,“ míní odborník na informační systémy Jiří Donát.

„Podmínky byly nastaveny velmi otevřeně a řekl bych, ať zvítězí nejlepší. To, že se přihlásily čtyři firmy, automaticky nemusí znamenat, že by mělo dojít k nějakému zhoršení poskytovaných služeb,“ prohlásil mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný. Obálky s nabídkami se budou na magistrátu otvírat v pondělí. „Došlé nabídky posoudíme napřed z formálního hlediska, poté přistoupíme k hodnocení ceny a kvality,“ uvedl Opatrný.

Součástí smlouvy s novým provozovatelem kartového centra má být mimo jiné formulace, která zajistí, že firma nebude moci bez vědomí města měnit majetkovou strukturu. Praha tak reaguje na to, že firma Haguess měla dříve akcie na doručitele. Nebylo tedy jasné, komu patří. Teprve na žádost metropole letos v únoru zveřejnila své vlastníky.

O vítězi tendru bude pravděpodobně rozhodovat až nová rada hlavního města, musí to ale stihnout dřív, než skončí současná smlouva se společností Haguess, to znamená do konce letošního roku. Firma Haguess už v souvislosti s projektem Opencard inkasovala 320 milionů korun. Metropole s ní měla několik nevýhodných smluv, které Haguessu zaručovaly výsadní postavení dodavatele projektu. Letos v únoru se obě strany dohodly na úpravě smluv, což umožnilo vypsat tendr na nového dodavatele.

Vydáno pod