British Gas mohutně expanduje k protinožcům

Londýn - Anglický plynárenský gigant British Gas (BG) investuje 15 miliard dolarů do zkapalněného plynu v severovýchodní Austrálii. Jedná se o zatím největší investiční transakci v její historii, při které společnost vybuduje 540 kilometrů dlouhý plynovod. Vývoz zkapalněného zemního plynu je přitom motorem australské ekonomiky.

British Gas hodnotí svůj nejnovější projekt jako milník v expanzi. Firma vybuduje zkapalňovací stanici, která přepraví zemní plyn z uhelných slojí do cílových zásobníků. „Dnešní schválení je důležitým milníkem na cestě k rozšíření našeho působení na desítky let dopředu,“ vysvětlil generální ředitel společnosti BG Group Frank Chapman.

Firma počítá s tím, že ročně vyrobí 8,5 milionu tun zkapalněného plynu, což odpovídá zhruba deseti procentům roční spotřeby Velké Británie. Komoditu začne prodávat od roku 2014, a to hlavně do Asie. Objednávky má už z Číny, Japonska nebo Singapuru.

Frank Chapman, generální ředitel společnosti BG Group

„Rozhodli jsme se vybudovat první světový terminál na zkapalňování plynu, zásobovaný důlním plynem, a také zásadní projekt v centru hlavního nového australského exportního průmyslu.“

Ovšem dostat se až k nynější akvizici nebylo pro firmu snadné. V cestě jí neustále stály úřady, respektive regulátoři a úředníci životního prostředí. Konečné povolení nakonec přišlo po téměř třech letech. Austrálie ale na projektu vydělá, British Gas při stavbě zaměstná 5 000 Australanů. Po posledním výkopu pak najde stálou práci tisícovka z nich.

„Technologie je unikátní v tom, že využívá podobné principy, jako je těžba tzv. břidlicového plynu ve Spojených státech. Nejedná se o prosté těžení methanu, ale jedná se o cílený proces, který uvolňuje methan obsažený v uhelných slojích,“ vysvětlil poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík. Podle něj je však celý proces velmi náročný kvůli potřebě zajistit dostatečné zásobení vodou.