Nečas: Stát by měl více propagovat české potraviny

Praha - Stejně jako jiné vyspělé země i český stát by měl více propagovat potraviny od tuzemských producentů. Přání v tomto duchu vyjádřil na tiskové konferenci ministerstva zemědělství premiér Petr Nečas. Již delší dobu výrobci upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je často nízká a původ je označen nejasně.

Podle Nečase má spotřebitel právo vědět, kdo a z jakých surovin potravinu vyrobil, a také na základě těchto informací se rozhodnout, který produkt si vybere. Tuzemští potravináři a zemědělci upozorňují, že označování potravin v tuzemsku bývá často netransparentní. Na produktech bývá například uvedeno „Vyrobeno v EU“ a není možné zjistit, v jaké konkrétní zemi a jakou firmou. Legislativa navíc umožňuje označovat jako potravinu vyrobenou v České republice i výrobek, který byl dovezen a v Česku pouze zabalen.

Petr Nečas

„Není žádný důvod, proč by Česká republika neměla velmi vehementně a velmi zřetelně podporovat domácí výrobky. Stát by se neměl bát podporovat produkty od místních výrobců, jak to činí ve všech vyspělých 'potravinářských zemích'.“

V poslední době šéf resortu zemědělství Ivan Fuksa opakovaně uvedl, že by tuzemští potravináři například mohli označovat své výrobky státní vlajkou. Tento záměr dnes premiér podpořil. Fuksa chce také například zmírněním byrokracie usnadnit přímý prodej čerstvých produktů od farmářů přímo ze dvora.

Stát podporuje například značku Regionální potravina

Pro podporu prodeje potravin od malých a středních domácích výrobců byla zavedena například nová značka Regionální potravina, kterou letos při prvním ročníku oceňování získalo 71 výrobků z celkem 943 přihlášených produktů. Stát dal na projekt v letošním roce 50 milionů korun, i v příštím roce jej hodlá podpořit minimálně stejnou částkou.

Kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům je již od roku 2003 udělována značka Klasa. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt. Ovšem dle kritiků označení postupně ztratilo svůj původní účel svou masovostí v uplynulých letech.