Poslanci přidali zemědělcům 1,5 miliardy na přímé platby

Praha - Poslanci dnes usnadnili zemědělcům cestu k dalším penězům. Rozhodli totiž, že tuzemským zemědělcům přidají z rozpočtu Pozemkového fondu ČR 1,5 miliardy korun na doplňkové platby k přímým podporám. Sněmovna dále přidala 150 milionů korun na podporu značky Klasa a rozpočet na pozemkové úpravy navýšila o 50 milionů na celkových 400 milionů korun. Poslanci tak celkem navýšili letošní rozpočet fondu o 1,7 miliardy korun na 3,4 miliardy. Zemědělci přesto spokojení nejsou. Chtěli víc - alespoň tři miliardy. Politici ale další navyšování odmítají.

Poslancům dala nástroj k podpoře zemědělců změna zákona o Pozemkovém fondu, kterou parlament schválil letos na jaře. Letošní výdaje fondu vzrostou o 1,7 miliardy korun a naproti tomu zůstatek fondu klesne ke konci roku z původně plánovaných 3,7 miliardy korun na 2,24 miliardy.

Přesto však podle člena sněmovního zemědělského výboru a zpravodaje k návrhu Jiřího Papeže (ODS) stále nebudou tyto tzv. platby top-up letos naplněny do maximální možné výše. Původně měli zemědělci dostat na těchto platbách skoro pět miliard. Po nedávném rezolutním „ne“ z úst premiéra Petra Nečase své nároky snížili. Podle ministerstva zemědělství jim nejnovější finanční injekce musí stačit. Schválená změna totiž alespoň umožní dorovnání plateb na loňskou úroveň. Nedojde tak k propadu příjmů zemědělců.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Zemědělcům chybí dlouhodobá koncepce

ministr zemědělství Ivan Fuksa:

„Zemědělský sektor vlastně dostává v dotacích až čtyřicet miliard korun. A jestliže my se teď bavíme, že někomu krátíme top-upy o dvě miliardy, tak je to potřeba dát do toho kontextu čtyřicet miliard.“

Většina zemědělců si stěžuje na chybějící dlouhodobou koncepci. „Musíme podporovat prodejní místa, dál pokračovat v propagaci českých výrobků, v propagaci regionálních výrobků,“ říká prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Zemědělci ale stále upozorňují, že bez dalších dotací se celé odvětví ocitne ve velkých potížích. Ty by se podle některých odborníků mohly začít projevovat už velmi brzy.

Zemědělci se příští rok zřejmě dorovnání přímých plateb nedočkají

Domácí zemědělci ale nemůžou s dorovnáním přímých plateb zřejmě počítat ani v příštím roce. Agrární komora již dříve pohrozila protesty, pokud stát v příštím roce touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun z maximálně možných zhruba 4,8 miliardy korun. Jen loni v prosinci se v Praze sešlo na čtyři tisíce nespokojených agrárníků. Navíc vláda ve středu rozhodla, že pro příští rok sníží národní agrární dotace z letošních 1,1 miliardy korun na 527 milionů korun. Tyto národní dotační programy, poskytované podle zákona o zemědělství představují malou část celkových agrárních podpor, jejichž objem díky Evropské unii rok od roku roste.

Podle Papeže bude zemědělský výbor jednat s ministerstvem zemědělství o tom, zda by nemělo některý z těchto dotačních programů posílit: „Například jsem příznivcem toho, abychom posílili program, který podporuje včelaře, protože bez včelstev nemá smysl dělat zemědělství.“ Existuje přitom víc programů, které jsou ohroženy krácením peněz, dodal Papež.

Vláda
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK
Vydáno pod