Zelená úsporám zeštíhlí

Praha - Ministerstvo životního prostředí uvažuje o snížení dotací v programu zateplování Zelená úsporám dokonce v řádu několika procent. Důvodem je posílení administrativy spojené s kontrolou tisíců žádostí. Žadatelé ještě do nynějška získali od státu průměrně dvě třetiny celkové investice, nyní však přichází novinky z pera v pondělí jmenovaného ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Dotace žadatelům z loňského léta rozešle Státní fond životního prostředí (SFŽP) do konce března.

Podle mluvčí resortu Michaely Jendekové budou vyplaceny peníze pro 17 tisíc žádostí v celkovém objemu přes pět miliard korun, které byly schváleny 30. září. V programu Zelená úsporám zároveň pokračuje kontrola přijatých žádostí, zbývá jich prověřit ještě 9 tisíc, v prosinci loňského roku bylo překontrolováno 5 tisícovek žádostí.

Lidé si stěžují na zdlouhavé vyřizování žádostí

Na ministerstvo životního prostředí a SFŽP se již delší dobu snáší kritika ze strany zájemců o podporu, kterým se nelíbí zdlouhavé vyřizování žádostí. Podle první náměstkyně ministra Rut Bízkové se fond snaží od počátku zúřadovat žádosti co nejrychleji: „V posledním týdnu před přerušením programu jsme ale obdrželi celkem 10 425 žádostí, což je výrazně více, než je technická a personální kapacita SFŽP. V porovnání s tím za celý rok 2009 přijal fond pouze 3 100 žádostí.“

Resort proto uvažuje o snížení dotace v řádu několika procentních bodů, aby bylo možné uspokojit všechny žadatele o dotace, kteří podali své žádosti v souladu s podmínkami programu. V současné době vede jednání s kupci emisních kreditů, aby se aktuální průměrná výše podpory, která se pohybuje v rozmezí 60 až 65 procent, mohla o něco snížit.

Proti návrhu ministerstva však vystoupila poslankyně KSČM Kateřina Konečná, podle které by měl stát vyplatit všem zájemcům stejné dotace, aby nezvýhodňoval určitou část obyvatel: „KSČM bude ve fondu prosazovat, aby občané, kteří splní podmínky, dostali dotaci v původní výši. Nebylo by fér, aby lidé, kteří si vzali půjčky, nedostali peníze.“

V programu Zelená úsporám je k dnešku evidováno 75 tisíc žádostí, z toho je 37 tisíc schváleno. V roce 2010 byla vyplacena podpora v celkové výši 1,999 miliardy korun, v roce 2009 činila 3,287 milionu. Za celou dobu trvání programu jsou to zatím dvě miliardy korun.

K zahájení programu Zelená úsporám došlo v dubnu 2009. Projekt je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Financován je z prodeje emisních kreditů, ministerstvo tímto způsobem dosud získalo 19,6 miliardy korun.