Česko konkurenci ukáže, přiučí se od úspěšných států

Praha – Konkurenceschopnost České republiky se ve světovém měřítku zhoršuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto připravuje projekt, jak světu ukázat silné stránky Česka. Loni se totiž Česko na světovém žebříčku konkurenceschopnosti propadlo o pět pozic na 36. místo. Strategický materiál, který má pomoci tento nepříznivý trend zvrátit, MPO dokončí v první polovině letošního roku.

Do června budeme vědět, jak vyzrát na ostatní státy 

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa:

„MPO téma konkurenceschopnosti bere jako klíčové. Chceme proto připravit nejen analýzu, jak si stojíme, ale především navrhnout opatření, aby se ČR dlouhodobě na žebříčku konkurenceschopnosti posunula na lepší pozici.“

Podle Tlapy zaostává konkurenceschopnost Česka především v oblasti fungování státních institucí, podnikatelského prostředí a korupce. Prvním krokem proto musí být analýza konkurenceschopnosti ČR, kterou MPO zveřejní příští týden. Ve stejnou dobu by ji také měla projednat vláda. „Vláda poté stanoví harmonogram toho, jaké práce budou následovat, abychom připravili sadu opatření pro jednání vlády,“ podotkl Tlapa, podle kterého by projekt na zvýšení konkurenceschopnosti měl být hotový do června.

Důležitým krokem bude podle náměstka další zjednodušení podmínek pro podnikání. I přes pozitivní změny totiž byznys v Česku stále komplikují složité předpisy, komplikované daně i pomalé soudy. „To jsou náklady, které stojí naše podnikatele čas a zbytečně je zatěžují,“ vysvětluje Tlapa.

Česko chce zahraniční kapitál nalákat na inovace

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa:

„Celý systém podpory vědy, výzkumu a inovací musí být atraktivní pro přilákání finančního soukromého kapitálu, protože objem financování ze strukturálních fondů bude postupně klesat s tím, jak poroste HDP Česka.“

Českou konkurenceschopnost zlepší i podpora inovací, výzkumu a vědy. V těchto oblastech chce ministerstvo českou politiku srovnat se zeměmi, kterým z hlediska konkurenceschopnosti patří na světovém žebříčku přední místa. Srovnávání proběhne i v oblasti fungování státních institucí a vzdělávání. „Chceme se inspirovat od těch úspěšných a část opatření, která se hodí pro ČR, se pak pokusíme u nás zavést,“ dodal Tlapa, podle kterého by se Česko mělo porovnat zejména s asijskými státy, které jsou z hlediska konkurenceschopnosti nejúspěšnější. V Evropě lze hledat inspiraci například v severských státech.

Připravovaný projekt na zvýšení konkurenceschopnosti podle Tlapy nejen zlepší politiku státu vůči podnikatelům, ale pomůže také při formování pozice ČR vůči Evropské unii. „Budeme velmi usilovat o to, aby tyto materiály byly konzultovány zejména se zástupci podniků. Maximum opatření by mělo vycházet z jejich priorit,“ podotkl Tlapa.

Vydáno pod