Inspekce: Varování kvůli dioxinům nepřišlo včas

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si stěžuje u Evropské komise na selhání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva kvůli kauze německého vepřového zasaženého dioxiny. Šéf SZPI Jakub Šebesta dnes zaslal protestní dopis EK, v němž požaduje vysvětlení, proč Česko nebylo varováno o importu potenciálně nakaženého vepřového do Česka včas. Dosavadní kontroly nezjistily na českém trhu výskyt potravin se zvýšeným obsahem rakovinotvorných dioxinů. Kontroly prováděné kvůli dioxinům v německých krmivech a potravinách dál pokračují, oznámilo dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Z ankety ČTK vyplývá, že některé tuzemské podniky se bez dodávek vepřového masa z Německa neobejdou, jiné naopak maso zpracovávají výhradně z domácích chovů.

Šebesta chce po Evropské komisi, aby vysvětlila „bezprecedentní postup“, kdy prý z centra celoevropského systému rychlého varování nebyly včas zaslány informace do českého Národního kontaktního místa. To spravuje právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Ve čtvrtek 13. ledna česká média zveřejnila mimořádně závažnou informaci týkající se importu vepřového masa potenciálně kontaminovaného dioxiny z německé farmy do České republiky. Národnímu kontaktnímu místu byla tato zásadní informace z DG SANCO (Evropské komise) zaslána až následující den dopoledne,“ uvedla Běťáková.

Podle ní nemohly české úřady bez relevantních informací činit žádné efektivní kroky ani informovat veřejnost. Šebesta v dopise také varoval, že je pověst evropského systému rychlého varování kauzou ohrožena.

Podrobovat do 28. února přísným kontrolám dovoz a prodej německého vepřového a dalších potravin, u nichž hrozí riziko výskytu zvýšeného obsahu rakovinotvorného dioxinu, nařídilo dnes i Maďarsko. Oznámilo to maďarské ministerstvo zemědělství. Opatření bude znamenat ztížení přístupu potenciálně rizikových německých produktů na maďarský trh.

Evropou nyní hýbe skandál, který začal počátkem ledna, když němečtí činitelé oznámili, že prasata a drůbež na jedné severoněmecké farmě dostávala od loňského března krmivo kontaminované dioxinem. Německý výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3 000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 000 tun krmiva pro hospodářská zvířata.

Výslovné omezení dovozu německých potravin zatím žádná země Evropské unie nepřijala. Podle mluvčího české Státní veterinární správy Josefa Dubna je v současnosti nebude přijímat ani Česká republika.

Vepřové
Zdroj: ČTK/DAPD/ČTK