Češi si zvykli za lepší prací dojíždět

Praha - Téměř třetině Čechů dojíždějících za prací zabere jedna cesta do práce víc než hodinu. Vyplývá to z údajů portálu Práce.cz. Mobilita pracovní síly se tak v Česku zvyšuje, podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2001 totiž byla více než 60minutovou cestu ochotna absolvovat asi jen desetina dojíždějících.

Většina Čechů stále upřednostňuje zaměstnání v blízkosti svého bydliště. Přesto je na tuzemském pracovním trhu vidět stále větší ochota kvůli lepším podmínkám cestovat, a to především u mladých lidí. „U generace mladších lidí vstupujících na trh práce je opravdu vidět rostoucí orientace na kariéru spojené často s nutným dojížděním proti scénáři setrvání v regionu,“ dokládá Jiří Kocourek ze serveru práce.cz.

Delším dojížděním za lepší pozicí

Podle čísel portálu teď necelá třetina z dojíždějících stráví v dopravních prostředcích více než hodinu, 33 procent mezi třiceti až šedesáti minutami a více přes třetinu lidí necestuje déle než půl hodiny. „Dojíždění za prací unavuje a stresuje, nicméně je často podmínkou získání lepší pracovní pozice a výhodnějších platových podmínek,“ dodává Kocourek.

Trend větší mobility má navíc podle všeho pokračovat. V rámci průzkumu Měsíc studentů a absolventů ochotu cestovat za prací potvrdilo 44 procent dotázaných studentů.

Češi jsou stále mobilnější (zdroj: ČT24)
Pražské metro
Zdroj: ČT24