Dioxinové testy stály 1,5 milionu, všechny byly negativní

Praha - Náklady na zjišťování obsahu dioxinů v potravinách a krmivech v Česku překročily 1,5 milionu korun, uvedlo to dnes ministerstvo zemědělství. Dosud provedené testy zvýšený výskyt rakovinotvorných dioxinů v potravinách na českém trhu neprokázaly. Aféra kolem nadměrného výskytu nebezpečné látky vypukla v Německu na přelomu roku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala k dnešnímu dni 27 vzorků vajec, drůbežího, vepřového i hovězího masa. Známy jsou zatím výsledky 25 z nich. Všechny vyhodnocené vzorky vyhověly limitům na dioxiny. Náklady na laboratorní analýzy dosáhly zhruba půl milionu korun. „SZPI i nadále pokračuje v odběru vzorků v tržní síti, především v supermarketech a především s vazbou na Německo,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Dalších celkem 38 vzorků vajec, vepřového, drůbežího a krůtího masa odebrala Státní veterinární správa (SVS). Jednatřicet z nich už stihla vyhodnotit, všechny s negativním výsledkem. Stejně skončily i testy na vzorcích odebraných Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

„V případě, že i další výsledky budou negativní, bude se odebírat maximálně 15 vzorků,“ sdělila mluvčí ministerstva. Jakmile německé úřady zveřejní přesný původ kontaminace tuku, který byl použit při výrobě kontaminovaných krmiv, zaměří ústav kontroly tímto směrem.

Vyšetřování ukázalo, že výrobce krmných tuků ze severu Německa používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až tři tisíce tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 tisíc tun krmiva pro hospodářská zvířata. Zvýšené množství rakovinotvorné látky bylo následně odhaleno i ve vepřovém mase. V důsledku aféry bylo v Německu uzavřeno několik tisíc farem.

Asi 4,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového se dostaly také do Česka. Část této dodávky české dozorové orgány zajistily, její zamoření dioxiny zkoušky však neodhalily.

Češi v Evropské unii prosazují, aby vejce, vepřové a drůbeží maso měly vlastní „rodné listy“. Ty by úřady, prodejce i spotřebitele jasně informovaly o tom, odkud výrobek pochází. Návrh padl na pondělním jednání ministrů zemědělství v Bruselu v rámci debat o reakcích na německou dioxinovou aféru. Podrobné informace o původu kvůli nemoci šílených krav jsou nyní v EU povinné u hovězího masa.