Ford svolává přes půl milionu dodávek

Detroit - Svolávací akce jsou v Americe opět v plném proudu. Tamní automobilka Ford Motor nyní svolává 525 tisíc dodávkových automobilů Windstar k opravě závady, která může omezit řidičovu kontrolu nad vozidlem. Podle agentury Reuters se opatření týká zhruba 425 tisíc vozů ve Spojených státech, kolem 100 tisíc vozů v Kanadě a méně než 750 vozů v jiných zemích.

Důvodem svolávací akce je, že se u vozů Windstar mohou v důsledku koroze oddělit některé součástky. Automobilka má v souvislosti se závadou zprávy o sedmi nehodách, které způsobily pět méně vážných zranění.

Do centra pozornosti se zprávy o svolávání automobilů k opravám dostaly poté, co byla největší světová automobilka Toyota Motor nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Japonská Toyota byla přitom dříve pověstná kvalitou svých automobilů.

Následně Toyota přikročila i k dalším svolávacím akcím. Například tento týden  oznámila, že svolává po celém světě k opravě téměř 1,7 milionu vozů kvůli různým závadám, jež mohou způsobit únik paliva.

Toyota
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Shizuo Kambayashi