ČEZ se chce zbavit tureckých aktivit

Praha – Český energetický gigant ČEZ chce prodat svoje aktivity v Turecku. Píše o tom server Česká pozice s odvoláním na nejmenované zdroje. Mluvčí ČEZu Eva Nováková však odmítla spekulace trhu komentovat. Server však píše, že s návrhem přišel turecký partner společnosti a ČEZ souhlasil. Peníze, které z prodeje firma získá, hodlá ČEZ investovat v Česku.

Turecko má podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus ze všech zahraničních akvizicí ČEZ možná největší dlouhodobý růstový potenciál. „Asi se nelze divit tomu, že se nyní budou objevovat spekulace o možném prodeji různých aktiv ČEZ v zahraničí, protože ústup firmy od zahraniční expanze je známý. Přesto si myslím, že právě turecká aktiva by neměla být těmi, kterých se ČEZ případně nejpravděpodobněji zbaví,“ uvedl analytik. ČEZ navíc podle Hatlapatky není v pozici, že by musel prodávat turecká aktiva pod tlakem a za nevýhodnou cenu.

ČEZ prý od transakce požaduje „slušný zisk“

Nejmenovaný zdroj:

„Je to pravda. V principu nám to nevadí. Pokud náš podíl prodáme se slušným ziskem, transakci se nebudeme bránit.“

V Turecku vlastní ČEZ tříčtvrtinový podíl v největší nestátní elektrárenské firmě společně s Akkök Group. Jde o společnost Akenerji. Každý z partnerů má shodnou účast ve výši 37,4 procenta, ostatní akcie se volně obchodují. ČEZ za podíl zaplatil asi 303 milionů dolarů (zhruba 5,37 miliardy korun).

Se stejným partnerem má ČEZ v Turecku také společný podnik Akcez, který od státu koupil distribuční společnost Sedas. Ta dodává elektřinu 1,3 milionu zákazníků v průmyslové oblasti na severozápadě Turecka. Na dokončení privatizace této firmy má být použit úvěr v objemu 325 milionů dolarů. Smlouvu o něm podepsaly turecká divize ČEZ a Sedas s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj, Mezinárodní finanční korporací ze skupiny Světové banky a italskou bankou UniCredit na konci loňského roku.