České lesy loni vydělaly rekordní tři miliardy

Praha - Loňský rok přinesl státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) rekordní zisk. Před zdaněním, auditem a opravnými položkami konkrétně vystoupal na 3,07 miliardy korun, jak dnes uvedl ředitel podniku Svatopluk Sýkora v Rádiu Česko. Šéf Lesů navíc v letošním roce očekává zisk minimálně stejný jako loni. Předloni činil hrubý zisk 784 milionů korun.

Podle Sýkory byl loňský zisk vytvořen ze 70 procent hlavní činností firmy: „Jednak pro nás pozitivně působily ceny na trhu a dále jsme šetřili, kde se dalo. Využívali jsme systém řízení nákupu a úplně jsme změnili v podstatě filozofii i důsledky řízení podniku.“

Navíc výsledek podle něj lze do budoucna zopakovat. „Jestli se nám podaří uzavřít smlouvy na většině území za ty ceny, které byly nabídnuty, tak jsme přesvědčeni, že ten potenciál zvýšení zisku tady ještě stále je,“ vysvětlil.

Podnik pomalu finišuje se smlovami na práce v lesích

V současnosti Lesy ČR uzavírají s lesnickými firmami smlouvy na práce v lesích pro letošní rok. Podle Sýkory má firma zatím ze 108 takzvaných smluvních územních jednotek (SÚJ) uzavřené smlouvy na 81 jednotkách.

Nejvíce kontraktů, celkem 20, zatím získala firma Less&Forest podnikatele Jana Mičánka, která byla i v minulosti největší subdodavatelskou firmou LČR. Za ní následuje s osmi jednotkami firma České dřevařské závody Praha. Po sedmi kontraktech mají Kloboucká lesní a společnost LST. Celkem si zakázky zatím rozdělilo 22 firem.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24