Oznámení o zachránci Sazky se odsouvá

Praha - Ani dnes nebude oficiálně znám finanční investor, který by měl řešit situaci zadlužené loterijní společnosti Sazka. Tiskovou konferenci, kde mělo jméno zaznít, totiž dozorčí rada i představenstvo firmy odsunuly do chvíle, než budou veškerá jednání uzavřena. Podle mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda se očekávaný brífink uskuteční v náhradním termínu do konce týdne. Zikmund však dnes alespoň potvrdil, že dozorčí rada souhlasila s nedělním návrhem řešení. Podle zákulisních informací se představenstvo zřejmě rozhodlo pro nabídku podnikatele Martina Ulčáka a jeho firmy E-Invest. Podle zjištění ČT se však dohoda mezi Ulčákem a největším věřitelem společnosti Radovanem Vítkem komplikuje. Sazce se totiž nelíbí jeho podmínky.

Během 48 hodin by se měl největší věřitel Sazky rozhodnout, zda bude na záchraně firmy spolupracovat právě s Ulčákem. Firma to však zatím stále tají. „Na rozhodnutí, které přijalo představenstvo společnosti, se nic nezměnilo, dnes ho potvrdila i dozorčí rada. S vybranými finančními partnery se v současné době finalizují dohody o nejbližších krocích. Všechny zúčastněné strany se domluvily, že tisková konference proběhne ve chvíli, kdy bude vše uzavřeno i formálně“, uvedl v dnešní tiskové zprávě předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Rozhodnutí představenstva Sazky rozčílilo část akcionářů, kteří si stěžovali na nedostatek informací. Podle nich navíc o takto důležitém kroku mají rozhodovat primárně akcionáři. Martin Ulčák však sám dostatečný kapitál nevlastní. Proto hledá spojence, kterým by mohl být Vítek. Sazka by ale určitě musela navýšit základní jmění a tím by se změnily podíly akcionářů. Mluví se dokonce o tom, že by sportovcům zbyl jen třetinový podíl.

Boj o Sazku ale ještě nevzdávají ani další zájemci. Jde o investiční skupinu Penta nebo firmu Synot, která se spojila s Karlem Komárkem. „Manažeři Sazky měli na stole návrhy holdingu Synot, který spolupracuje s podnikatelem Karlem Komárkem mladším ze skupiny KKCG, a investiční skupiny Penta,“ řekl v neděli v České televizi místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval. Ulčák, který nyní s vedením Sazky spolupracuje, ale jako jediný nepožaduje v Sazce akciový podíl, chce mít jen výnos ze zisků loterijní firmy.

„Když přestoupím na stranu Sazky, tak budu nejsilnější spojenec, kterého může mít. Jsem schopen zablokovat zesplatnění dluhopisů,“ řekl Vítek. Právě kvůli nesplácení dluhů přitom největší věřitel společnosti Vítek podal na Sazku insolvenční návrh. Ta ale některé jeho nároky popírá, u soudu například napadla pohledávky, které Vítek koupil od Komerční banky a Raiffeisenbank.

Martin Ulčák
Zdroj: ČT24