S emisními povolenkami se v EU znovu obchoduje

Brusel - Na znovuotevření trhu s emisními povolenkami se čekalo skoro tři týdny. Přesto se ale do obchodování nikdo zatím příliš nehrnul. Obchodníci mají totiž obavy, že ukradené povolenky jsou pořád v oběhu. Tuzemský správce účtu ve čtvrtek Brusel požádal, aby otevření registrů v Německu a Velké Británii ještě přehodnotil. Brusel zastavil všechny transakce 19. ledna kvůli krádeži povolenek v několika unijních zemích, včetně Česka. Útokem hackerů se zabývá Evropský policejní úřad.

Právě v rejstřících Německa a Velké Británie se nachází účty, na nichž jsou registrovány některé z povolenek pocházející z trestné činnosti spáchané v České republice a právní kroky k jejich zajištění nejsou ještě dokončeny.

Europol vyšetřuje útok hackerů, který v krádeži povolenek zřejmě sehrál klíčovou úlohu. Povolenky v lednu zmizely z národních registrů v Rakousku, České republice, Estonsku, Řecku a Polsku. Všechny transakce na evropském trhu s povolenkami ETS byly 19. ledna zastaveny, neboť z účtů ve zmíněných pěti zemích EU zmizelo dva miliony povolenek.

Ukradené povolenky (zdroj: ČT24)

České úřady minulý týden oznámily, že identifikovaly něco málo přes jeden milion povolenek ukradených ve Velké Británii, Německu a Estonsku. Praha požádala Evropskou komisi, aby zajistila, že se tyto povolenky znovu nedostanou na trh.

V Estonsku se našly emisní povolenky ukradené v ČR

Kromě Německa a Velké Británie se ukradené povolenky z Česka objevily i v estonském národním registru. Jako majitelé byly podle tamních úřadů uvedeny zahraniční osoby. Dva miliony povolenek v lednu zmizely z národních registrů v pěti zemích, případem se zabývá Europol, s podezřením na organizovanou kriminalitu hackerů. Minulý týden české úřady oznámily, že identifikovaly asi jeden milion 300 tisíc povolenek ukradených ve Velké Británii, Německu a Estonsku.

„Identitu těch osob nezveřejníme, ale můžeme potvrdit, že to nejsou občané Estonska,“ řekl agentuře AFP mluvčí estonského ministerstva životního prostředí Pavel Ivanov. „Zatím ani nevíme, zda tyto cizí osoby vůbec věděly, že zobchodovaly kradené povolenky. To ukáže vyšetřování, my jsme všechna relevantní data předali Europolu,“ dodal.

Povolenka přináší možnost vypouštět průmyslové plyny do atmosféry

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Nákup a prodej těchto práv systém ETS umožňuje asi 12 000 podniků, včetně velkých nadnárodních subjektů. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době ale jedna taková povolenka stojí kolem čtrnácti eur. Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.

Trh s emisními povolenkami byl dnes v Evropské unii po třech týdnech znovu otevřen. Uzavření vzniklo důsledkem krádeže povolenek v hodnotě minimálně 45 milionů eur (přes miliardu korun). Provozovatel českého registru se obává, že znovuotevření trhu může zmařit dosavadní vyšetřování.