Stavebnictví letos propustí 40 tisíc lidí

Praha – Zhruba desetina pracovníků ve stavebnictví letos přijde o práci. Půjde o 40 tisíc lidí. Důvodem je podle šestého sjezdu Odborového svazu Stavba pokračující úbytek zakázek a úsporná opatření vlády. Jde především o zásahy do výstavby dopravní infrastruktury nebo podporu rekonstrukci bytových domů. V odvětví pracuje podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví kolem 450 tisíc lidí.

Vláda na stavebnictví šetří více, než je třeba

Předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv:

„Moc mě mrzí, že vláda nepřevzala krátkodobá protikrizová opatření dohodnutá s předchozími vládami a partnery.“

Nejčernější scénáře se v oboru začínají naplňovat i z hlediska zaměstnavatelů. „Stavebnictví pokračuje v poklesu,“ uvedl na odborovém sjezdu prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Státní pokladna na tom navíc podle Matyáše ještě není tak špatně, aby musela omezovat i veřejné investice.

Platná kolektivní smlouva z konce roku 2009 vymezuje, že se budou výměnou za zmrazení mzdových tarifů podniky snažit udržet kmenové pracovníky. „Dohoda o zachování kmenových zaměstnanců se ale jen velmi těžko dodržuje,“ řekl odborář Antoniv. Současná kolektivní smlouva platí ve stavebnictví do konce března 2011. Poté budou odbory chtít zvýšení minimálních mzdových tarifů o 3,7 procenta.

Počet zaměstnanců (bez těch agenturních) se podle nejčerstvějších čísel Českého statistického úřadu ve velkých podnicích s 50 a více zaměstnanci v listopadu 2010 meziročně zvýšil o sedm desetin procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,5 procenta na 33 180 korun.