Sazka odvrací bankrot, pomůže jí Penta s Ulčákem

Praha – Investiční společnosti Penta a E-Invest podnikatele Martina Ulčáka pomůžou zadlužené Sazce. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a největší tuzemské loterijní společnosti prý poskytnou tolik peněz, kolik bude potřeba k odvrácení insolvence. Nebudou za to přitom požadovat majetkový podíl v Sazce.

Penta i E-invest už Sazce poslaly dohodnutých 1,5 miliardy korun. Za ně budou příštích 15 let inkasovat podíly na zisku. Penta tak ustoupila z požadavku na stoprocentní ovládnutí Sazky. S dohodou souhlasí i vedení Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) coby majoritního akcionáře Sazky. Uspokojila ho garance 200 milionů ročně pro sportovní svazy.

„Společnosti Sazka budou poskytnuty takové finanční prostředky, které budou řešit vyvedení Sazky z insolventního řízení, a zadruhé další prostředky, které budou potřeba na její rozvoj,“ uvedl Ulčák na dnešní společné tiskové konferenci. „Co se týká navyšování základního jmění, struktura akcionářů by se neměla měnit,“ dodal.

Pavel Kořan, předseda ČSTV:

„Pro nás je velice důležité, že končí období diskusí o možné insolvenci akciové společnosti Sazka, o její finanční nestabilitě, a jsme přesvědčeni, že Sazka získává silné partnery, kteří ji udrží jako strategického partnera nejenom Českého svazu tělesné výchovy, ale celého českého sportu.“

Na partnerství Sazky s Pentou by ještě nedávno vsadil jen málokdo. Obě společnosti byly dosud nesmiřitelnými soupeři. Vedení loterijní společnosti vinilo Pentu ze snahy o nepřátelské převzetí. „Nebudeme tady hrát žádné divadlo. Naše vztahy nebyly v posledních letech vůbec růžové, ale v zájmu řešení situace jsme po mnoha různých šachových hrách k sobě nejenom jako lidé, ale i jako společnosti našli cestu zpátky,“ řekl dnes generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Sazka čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech. Od 17. ledna s ní soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka. Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Vítek, který je největším věřitelem Sazky, o dohodě podle Ulčáka ví. „Zainvestoval nemalé peníze, řádně se s ním vyrovnáme,“ dodal.

Vedení Sazky nicméně Vítkovy pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není. Podle informací, které Sazka minulý týden zveřejnila v insolvenčním rejstříku, činí její majetek 14,16 miliardy korun, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun.

Postup vedení a největších vlastníků Sazky se nelíbí menším akcionářům. Český olympijský výbor (ČOV) v pátek spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Chtějí prosadit změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání generálního ředitele Aleše Hušáka.

ČOV: Dohoda není definitivní, Penta bude chtít podíl v Sazce

Podle místopředsedy ČOV pro ekonomiku a marketing Jiřího Kejvala je dnes oznámená dohoda pro výbor velkým překvapením. Zároveň se ale podle něj nejedná o definitivní řešení. „Situace se nepochybně ještě bude vyvíjet a my si myslíme, že ty požadavky, které jsme nastolili v rámci mimořádní valné hromady, jsou pořád platné,“ uvedl.

Kejval zpochybnil hlavně proklamovanou neměnnost vlastnické struktury Sazky. „Všichni dobře víme, že toto není pravda, že to je stav, který je teď, ale pokud společnost Penta někam investuje 1,5 miliardy, podle mého názoru ve finále ještě víc, tak nepochybně musí dojít ke změně majetkové struktury, možná ne v úrovni 100 procent, ale určitě z hlediska majority, a to je otázka zřejmě pár týdnů nebo měsíců,“ dodal.