Česko čekají od roku 2014 nižší unijní dotace

Praha - Od roku 2014 bude mít Česká republika k dispozici v evropských fondech pravděpodobně míň peněz než nyní. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj (MMR) Daniela Brauna je důvodem hlavně vyšší výkon tuzemské ekonomiky. V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur (zhruba 642 miliard korun).

V Bruselu se však o budoucím rozpočtu EU teprve jedná, mluvit o konkrétních částkách je tak zatím podle náměstka předčasné: „Budeme se snažit, aby byl pro nás propad přijatelný.“ O budoucí podobě rozpočtu unie bude jasno až na konci roku 2012.

Česká republika hodlá v příštím období zajistit pro čerpání dotací jednodušší administrativu i menší počet operačních programů. „V novém období chceme mít systém s podstatně menším počtem programů než teď,“ prohlásil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Kabinet Petra Nečase dostane v červenci od Jankovského resortu přesnější návrh priorit, na které bude chtít peníze z Bruselu v období 2014 až 2020. Dotace by měly směřovat dál hlavně na rozvoj hospodářsky slabších regionů. Podle ministra vláda možná dostane v dubnu na stůl návrh MMR na přesun peněz mezi operačními programy, které mají problémy s čerpáním dotací z evropských fondů: „Nyní probíhá věcná analýza, až pak bude jasné, kam a v jakém objemu peníze případně přesuneme.“

Kamil Jankovský
Zdroj: ČT24