Státní pokladna má zpoždění, projekt ale poběží dál

Praha – Už od loňského roku měl ušetřit až jedno procento státního rozpočtu - Integrovaný informační systém neboli Státní pokladna má ale už dva roky zpoždění. Projekt za víc než 2,14 miliardy korun bude pokračovat dál. Dohodli se na tom vítěz tendru společnost IBM a ministerstvo financí. Podobný systém už zavedla řada členských států Evropské unie.

Systém by měl propojit zhruba 700 státních organizací. Každý ministr si tak kdykoliv zjistí finanční situaci svého resortu. Kromě Rozpočtového informačního systému začne fungovat i Centrální účetní systém. Ten by měl evidovat veškerý státní majetek a také ho ohodnocovat. Kdykoliv by šlo do něj nahlédnout a okamžitě zjistit, kdo, co a proč něco změnil. Zbývající dva systémy - Platební styk a Řízení státního dluhu - jsou už v provozu. Systém platebního styku provozuje Česká národní banka.

Ministerstvo financí teď nově upravilo původní dohodu s vítězem tendru společností IBM - systém Státní pokladny se spustí až v roce 2012, oproti původní smlouvě stát ušetří 95 milionů korun. „Krátce po nastartování projektu došlo k revizi toho, jakým způsobem jednotlivé celky Státní pokladny by měly v čase nabíhat tak, aby je byla schopná veřejná správa absorbovat. Celkový projekt se protáhl na cirka 3,5 roku,“ připouští generální ředitel IBM ČR Vladek Šlezingr.

Státní pokladna má zpoždění (zdroj: ČT24)

Do projektu už stát investoval zhruba miliardu a 600 milionů korun. Experti si od něj slibují zprůhlednění a zpřehlednění hospodaření státu. Provoz ale levný nebude - roční náklady na Státní pokladnu se vyšplhají na zhruba 450 milionů korun.