Boeing nasadí proti obřímu Airbusu modernější 747

New York – Americká společnost Boeing představila nový model svého dopravního letounu 747. Nejdelší letadlo pro osobní dopravu uveze 467 cestujících, o 51 více než současná verze proslulého 747. Navíc je ekologičtější, protože spotřebuje méně paliva, a je pohodlnější. Boeing doufá, v pořadí osmá série modelu 747, bude ještě úspěšnější než všechny předchozí. První verzi představili Američani světu před více než 40 lety.

„Jako osnovu máme tvar původního modelu 747, vše ostatní je ale nové. Jiná křídla, systémy a – to hlavní pro cestujícího na palubě – úplně nový interiér,“ upozornila viceprezidentka Boeingu Elizabeth Lund při oficiální prezentaci nového modelu.

Osmá série Boeingu 747 je podle výrobců na samé špičce dokonalosti, pohodlnosti letu a hlavně architektury. Hodlá překonat i konkurenční evropský Airbus A380 – nejúspěšnější model velkého dopravního letadla od roku 2005.  Pro piloty „osmička“ moc nová nebude. I to ale pokládají za pozitivum.

Deset tisíc zaměstnanců a VIP se účastnilo v hangáru v americkém státě Washington slavnostní premiéry. Vedení Boeingu si od inovovaného modelu, který vyjde na bezmála 320 milionů dolarů, slibuje velké tržby. Už má 33 objednávek od prestižních leteckých společností, včetně Lufthansy a Korejských aerolinek.