Komerční banka hlásí meziroční zvýšení zisku

Praha - Komerční banka v loňském roce meziročně zvýšila čistý zisk o 21,1 procenta na 13,33 miliardy korun. Ke zlepšení přispěly mírný nárůst výnosů, další úspory provozních nákladů a značné snížení nákladů rizika. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků. Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 270 korun na akcii, což je o sto korun více než loni. Banka by tak na dividendách rozdělila 10,263 miliardy korun. Z další bank svoje výsledky zveřejnila pouze ČSOB, ostatní banky tak udělají v příštích měsících.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, loni vzrostly o 0,9 procenta na 21,431 miliardy korun. Příjem banky z čistých poplatků a provizí se meziročně zvýšil o 2,5 procenta na 8,038 miliardy korun. „Příjmy investičního bankovnictví podpořila zvýšená poptávka klientů po zajištění úrokových a měnových rizik. Podíl výnosů z obchodů klientů na celkovém příjmu z investičního bankovnictví se tak v podstatě vrátil na úroveň obvyklou před vypuknutím finanční krize,“ dodala banka.

Komerční bance pomohly úvěry a hypotéky

„V loňském roce jsme se vrátili k růstu korporátních úvěrů, rostly zejména úvěry na bydlení, a to jak hypotéky, tak úvěry Modré pyramidy,“ vysvětlil finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka.

Akcionáři Komerční banky tak dostanou 270 korun za jednu akcii, pokud tuto dividendu schválí dozorčí rada. Jedná se o zhruba sto korun víc, než dostali před rokem. „Mimořádná dividenda byla velkou otázkou. Spekulovalo se, že může být hodně vysoká, nikdo nevěděl kolik. Nicméně může to být jedním z těch faktorů, proč Komerční banka momentálně odepisuje,“ říká analytik FIO Banky Robin Koklar.

Z hlavních konkurentů zatím zveřejnila výsledky jen skupina ČSOB, která loni vykázala pokles čistého zisku o 22 procent na 13,47 miliardy korun. Česká spořitelna oznámí výsledky za loňský rok 25. února, UniCredit Bank a Raiffeisenbank zveřejní výsledky hospodaření v březnu.

Většinový vlastník Komerční banky, francouzská banka Société Générale, v posledním loňském čtvrtletí zvýšila čistý zisk v meziročním srovnání téměř čtyřnásobně na 874 milionů eur (zhruba 231,3 miliardy korun) ze 221 milionů eur o rok dříve. Banka vysvětlila toto zlepšení dobrým výkonem domácí divize služeb pro běžné klienty, jejíž výsledky vyrovnaly propad na trhu dluhopisů pod tlakem dluhové krize v eurozóně.