NERV předal vládě seznam neduhů české ekonomiky

Praha – Ekonomická rada vlády NERV předala kabinetu zatím nejrozsáhlejší materiál týkající se analýzy konkurenceschopnosti České republiky. Dokument má přinést odpověď třeba na otázky, proč se propadá české školství, proč klesá konkurenceschopnost českého zboží či proč se v zemi nedaří efektivně bojovat s korupcí. NERV plánuje, že bude každý týden zveřejňovat jednu kapitolu. Výsledkem by mělo být, že se doporučení promítnou do jednotlivých zákonů.

Tři sta stránek, desítky odborníků a více než pět měsíců práce. Výsledkem je zatím největší analýza konkurenceschopnosti České republiky, kterou právě dokončil NERV. V řadě konkrétních kapitol má vládě poradit, jak pomoci české ekonomice. „Po mnoha a mnoha letech je to opět velmi široký podrobný analytický materiál,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

NERV chce prezentovat své výsledky zítra. Česká televize má přesto několik detailů ze studie už dnes. NERV v materiálu přináší i konkrétní doporučení: třeba v kapitole finanční gramotnost, kde se doporučuje výrazně zlepšit výuku matematiky. Dnes běžné slovní úlohy mají být nahrazeny úlohami ze života, kde se budou řešit peníze, hypotéky, kreditní karty a půjčky.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Zajímavá byla diskuze o struktuře našeho exportu, o naší závislosti na trzích Evropské unie, a jak to diverzifikovat.“

Na materiálu se podílelo kromě NERVu na padesát analytiků, ministerských náměstků, ekonomických odborníků, ale i vysokoškolských doktorandů. Třeba Jana Chvalovská pomáhala na kapitole efektivita veřejných institucí. A překvapilo ji, jak je na tom Česko špatně. „Když se podíváme na efektivitu některých institucí v Gruzii, tak nás celkem předbíhá,“ podotkla Chvalovská.

Matematika
Zdroj: ČT24