ČOI má na krku antimonopolní úřad - kvůli benzinu

Brno - Česká obchodní inspekce porušila zákon o veřejných zakázkách v osmdesátimilionovém tendru na analýzy vzorků benzinu odebraných u čerpacích stanic. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadání zakázky zrušil. Rozhodnutí však zatím není pravomocné, odvolal se proti němu jeden z uchazečů.

„Zadavatel nedodržel zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezil předmět veřejné zakázky, čímž mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ zdůvodnil rozhodnutí antimonopolního úřadu jeho místopředseda Kamil Rudolecký. Z důvodu závažnosti zjištěných porušení zákona úřad zadání zakázky zrušil.

Přestože není rozhodnutí pravomocné, nemůže inspekce pokračovat v zadávání tendru. Brání jí v tom předběžné opatření úřadu. Nová smlouva přitom měla platit od data uzavření, přičemž inspekce počítala s nejzazším termínem od 1. ledna letošního roku. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým předběžným opatřením uzavření smlouvy na rozbor vzorků pohonných hmot s novým subjektem pozastavil a ČOI bude do konečného pravomocného rozhodnutí úřadu zadávat rozbory dosavadnímu dodavateli této služby,“ řekla k tomu mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Vítěz tendru měl dostat kontrakt na čtyři roky v hodnotě kolem 85 milionů korun. Podnět k antimonopolnímu úřadu podal Ústav paliv a maziv, který jako jediný účastník vyhrál první výběrové řízení. To však inspekce zrušila.

Inspekce začala shánět nového partnera loni v lednu kvůli tomu, že smlouva s Ústavem paliv a maziv, který analýzy dodával, není v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. O průběhu tendru inspekce pochyby nemá. Tvrdí, že na něj dohlíží renomovaná právní kancelář.

Vydáno pod