Dohoda o reformě penzí: dobrovolné spoření a jedna DPH

Praha - Ekonomičtí ministři koaličních stran se dohodli na podobě důchodové reformy. Lidé mladší 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají 2 procenta ze svého. Výpadek příjmů na sociální pojištění pokryje sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na 20 procentech. Doposud byla nižší sazba, kterou se danily například potraviny, léky nebo teplo, desetiprocentní. Česko se tak bude muset připravit na zdražování. Ani to by podle ekonomů přitom do budoucna nemuselo stačit.

Rozhodnutí o spoření na individuální účty bude nevratné. Ze systému nebude možné vystoupit, ani do něj vstoupit později než v den 35. narozenin. Poté, co zákon vejde v platnost, bude ale fungovat přechodné období, po které se budou moci pro opt-out rozhodnout i starší občané.

Lidé, kterým bude v době vstupu zákona v platnost více než 35 let, se budou moci pro dobrovolné vyvedení části pojistného rozhodnout do konce roku 2012. Na realizaci svého rozhodnutí budou mít šest měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě ve druhém pololetí roku 2012.

Peníze nebude možné vybrat jednorázově

Z úspor na individuálních účtech budou lidem vypláceny pouze doživotní penze. Nebude tedy možné vybrat si úspory jednorázově. Příjemce penze bude moci také zvolit k doživotní penzi výplatu pozůstalostní penze pro svého manžela či manželku, a to maximálně po dobu tří let, případně rentu na dobu určitou. Pokud člověk, který si na penzi spořil na individuálním účtu, zemře dřív, než začne pobírat penzi, zdědí jeho úspory pozůstalí.

Penzijní reforma bude zvláště pro nízkopříjmové skupiny obyvatel tvrdým oříškem. Zvýšení DPH, které ji bude provázet, totiž nejspíš vyústí ve zdražení potravin a také tepla nebo vody. Za ty přitom právě tyto skupiny obyvatel vydávají podstatnou část svého příjmu.

Návrh ale pamatuje i na tyto nízkopříjmové skupiny. Alespoň u základních potravin, které přesně specifikuje, by nemusela sazba daně růst. Mělo by jít například o mléko, chléb, brambory, zeleninu nebo dětskou výživu, informoval ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Sjednocení DPH je podle Drábka nezbytným stavebním kamenem penzijní reformy. Peníze, které tím stát získá, použije na krytí deficitu důchodového účty, ze kterého platí penze současným důchodcům. Mělo by jít zhruba o 58 miliard ročně.

Jenže ani tyto výnosy by nemusely stačit. „Není jisté, z kolika procent navýšení DPH pokryje výpadek průběžného systému; je možné, že se časem ukáže nesoulad mezi vyšším příjmem DPH a výpadkem průběžného systému. Poté bude nutno buď DPH opět změnit, nebo překalibrovat průběžný systém,“ varovali ekonomové společnosti Next Finance Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora.

Opozice: Penzijní „deforma“ přinese víc škody než užitku

„Vyvedení části peněz z průběžného systému do fondového tento průběžný systém oslabí, namísto aby jej posílil,“ upozornili Šichtařová a Pikora.

Nejsilnější opoziční straně – ČSSD – se koaliční plán příliš nezamlouvá. „Myslím si, že to není úplně promyšlený návrh,“ řekl na adresu koaličního návrhu v Interview ČT24 předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). K dobru mu přičítá pouze to, že spoření nebude povinné.

„I to dobrovolné pojištění může některé motivovat, ale peníze budou chybět na současně vyplácené důchody. Myslím si, že z toho může být víc škody než užitku,“ dodal. Nejvíce jeho straně vadí sjednocení DPH. Sociální demokraté přitom v minulosti vyhrožovali, že pokud se s koalicí na konečné podobě reformy nedohodnou, po vyhraných volbách ji zruší. Česko by tak následovalo nepříliš uspokojivý příklad Maďarska. Sociální demokraté nyní čekají, že s nimi bude vláda o reformě jednat.

Penzijní fondy čeká přísná regulace

Obavy kolem penzijní reformy panují také ohledně fondů, do kterých by si lidé měli spořit individuálně. Ty by podle některých kritiků mohly být náchylné k vytunelování, a lidé by tak o své úspory mohli přijít. Tomu chce vláda zabránit přísnou regulací těchto fondů. Regulací chce koalice minimalizovat obchodní náklady penzijních společností a zprůhlednit vztah poradce a jeho klienta. Bližší podrobnosti však zatím nezveřejnila.

„Určitě je to model, který pokud bude dobře aplikován, by mohl být relativně levný. Z hlediska založení toho systému nebude třeba žádných dodatečných velkých investic na zakládání nových společností.“

Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat nynější penzijní fondy, které projdou transformací a přelicencováním. Budou moci vzniknout i nové penzijní společnosti, jejich zakladatelé ovšem budou muset splnit přísné požadavky předepsané zákonem. Jedním z nich bude podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) oddělení prostředků střadatelů od majetku fondu.

Společnosti povinně nabídnou čtyři investiční profily včetně fondu investujícího výhradně do českých státních dluhopisů. Ten má lidem přinést jistotu v podobě státní garance. Systém současných dobrovolných úspor na stáří v penzijních fondech se státním příspěvkem zůstane i nadále zachován.

Penzijní reforma je pro Českou republiku nezbytná. Podle řady ekonomů je totiž dosavadní systém dlouhodobě neudržitelný. Populace stárne, a tak do průběžnému systému stále méně lidí přispívá a více peníze z něj naopak čerpá. Kvůli tomu vzniká v důchodovém systému deficit.

„Dneska 94 procent příjmů v důchodu je od státu, ale to je neudržitelné,“ řekl ČT24 analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Žádný stát nemá na to, aby utáhnul na svých bedrech vysoký důchod pro každého,“ dodal ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

Pochybnosti o udržitelnosti systému byly zřejmě jedním z důvodů, proč si lidé v posledních měsících začali své peníze posílat do penzijních fondů ve větší míře, než tomu bylo dřív. Na konci uplynulého roku si na penzi spořilo 4,6 milionu Čechů - tedy asi o 125 tisíc víc než loni. Ke konci roku 2010 měli Češi na účtech penzijních fondů přes 216 miliard korun. To ale na solidní zajištění ve stáří nestačí.

  • Chléb autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1973/197262.jpg
  • Milan Štech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2332/233196.jpg
  • Stáří a mládí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162076.jpg
Vydáno pod