Nezaměstnaných Slováků je nejvíc za šest let

Bratislava - Počet Slováků bez práce v lednu vystoupal na téměř šestileté maximum, když míra nezaměstnanosti dosáhla 12,98 procenta. Horší výsledky země zaznamenala naposledy v únoru 2005. V loňském prosinci bylo bez práce 12,46 procenta Slováků, jak uvedlo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Tradičně nejvyšší podíl lidí bez práce (33,84 procenta) měla v lednu z okresů Rimavská Sobota. Naopak nejmenší míru nezaměstnanosti dlouhodobě vykazuje Bratislava.

Právě na Slovensku je stoupající nezaměstnanost, která se řadí k nejvyšším v Evropské unii, jedním z nejviditelnějších dopadů světové hospodářské krize. Ještě v roce 2008 se nezaměstnanost dostala pod hranici osmi procent, loni už vyskočila nad 12 procent. Vedle propouštění v soukromé sféře se pod stoupající počet lidí bez práce podepsalo také snižování počtu úředníků kvůli úsporným vládním opatřením.

analytik ING Eduard Hagara

„Zimní měsíce každoročně poskytují nejméně sezonních pracovních příležitostí a zároveň nezaměstnanost na začátku tohoto roku negativně ovlivňuje i propuštění ve veřejné správě.“

Počet lidí, kteří mohli ihned nastoupit do práce, se v prvním měsíci roku zvýšil na 346 196 osob z prosincových 334 903 uchazečů. Očekává se, že v příštích měsících řady nezaměstnaných rozšíří mimo jiné stovky pracovníků tří státem kontrolovaných železničních společností, jež se potýkají se špatným hospodařením. Právě kvůli vládnímu úspornému balíčku a propouštění ve státních podnicích ministerstvo financí letos výrazné oživení na trhu práce neočekává.

Statistický úřad však přináší odlišné údaje o slovenské nezaměstnanosti. Při jejím zjišťování totiž používá výběrové šetření. Ve třetím čtvrtletí minulého roku se podle metodiky úřadu míra nezaměstnanosti snížila na 14,1 procenta, ve druhém čtvrtletí činila 14,4 procenta.

Úřad práce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod