Libyjské nepokoje ženou nahoru i cenu ropy

Tripolis - Cena ropy Brent se vyhoupla na 2,5leté maximum, když kvůli nepokojům v Libyi přesáhla 104 dolary za barel. Libye je čtvrtý největší vývozce ropy v Africe a má největší zásoby z celého kontinentu, denně vytěží kolem jednoho a půl milionu barelů. Situace v Libyi se vyostřuje a proti prezidentovi Kaddáfímu se postavili také významní kmenoví vůdci, někteří hrozí, že pokud nezastaví násilí na lidech, přeruší dodávky ropy.

Podle televize Al-Džazíra už kvůli stávce přestala proudit ropa v jednom z libyjských polí. Například rakouský energetický koncern OMV dnes začal z Libye stahovat své zaměstnance. Na místě zůstanou jen lidé, kteří zajišťují technický chod těžby a vývozu ropy. Na hrozbu kmenových vůdců také okamžitě zareagoval trh, cena ropy stoupá.

Znepokojení vyvolává i možné přenesení nepokojů dále do arabského světa

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

„Zprávy o přerušení vývozu ropy je nutné brát velmi vážně. Ještě větším problémem ale bude, když se nepokoje rozšíří do Saúdské Arábie, což je klíčová země v rámci kartelu OPEC,“ vysvětlil analytik společnosti Mitsubishi Tony Nunan.

Jiří Tyleček, X-Trade Brokers

„Jakékoliv vyhrocení situace v zemích, jako je Saudská Arábie nebo Írán, by mohlo vyvolat skokové nárůsty ropy určitě v řádech jednotek dolarů za barel. V tomto případě by dosažení hladiny 110 dolarů za barel bylo otázkou několika hodin, maximálně dní.“

Podobný vliv jako na severomořský Brent mají nepokoje i na americkou ropu, i když její cena je stále skoro o dvacet dolarů níž. Kdysi se obě komodity prodávaly za téměř stejnou cenu. Americká ale Brentu v listopadu přestala stačit. „Evropa dováží v poměru k celkové spotřebě přibližně dvakrát více arabské ropy než právě Spojené státy a americká ropa trpí přebytkem zásob,“ dodává Jiří Tyleček z X-Trade Brokers.

Nepokoje v arabských zemích vyhnaly nahoru i ceny drahých kovů. Například zlato se kvůli nim poprvé od začátku letošního roku vrátilo nad 1 400 dolarů na trojskou unci. Stříbro je pak nejdražší za posledních 31 let.

Ropné pole
Zdroj: ČT24