Zvýšení DPH položí knižní trh, tvrdí nakladatelé

Praha - Čeští knihkupci a nakladatelé chystají protest proti uvažovanému sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procentech, což má být průvodním jevem důchodové reformy. Právě na knihy se totiž nyní vztahuje snížená – 10procentní sazba. Knihkupci a nakladatelé považují záměr zvýšit DPH na knihy za likvidační a upozorňují, že vláda se zpronevěřila svému slibu podporovat vzdělání.

Ekonomické argumenty zde neobstojí, tvrdí svorně nakladatelé. Dostali se podle svých slov do slepé uličky. Kdyby zvýšili cenu knih, poklesne počet prodaných výtisků. Řadu hodnotných knih by se tak vůbec nepodařilo vydat, protože by se nedostaly nad minimální počet výtisků, při kterém se zaplatí alespoň náklady. Pokud ale zvýšení DPH nakladatelství na zákazníky nepřenesou, ohrozí to jejich už tak malý zisk, a řada z nich tak prý bude muset skončit.

Martin Vopěnka, nakladatelství Práh

„Aby si stát bral z každé knížky 20 procent, je doslova nemravné, zvlášť když si uvědomíte, že autor má z prodané knížky jenom 10 procent.“

„Rádi bychom s největším možným důrazem upozornili, že zvýšení sazby DPH na knihy povede ke skutečné devastaci knižního trhu, k likvidaci nakladatelů, kteří vydávají i nekomerční literaturu, a ke snížení dostupnosti knih pro veřejnost,“ řekl Liveportalu.cz ředitel obchodu Nakladatelství Fragment Pavel Nýč.

Ve většině vyspělých evropských zemí se přitom DPH na knihy pohybuje kolem 5 procent. Ve Velké Británii je dokonce nulová. Pokud by se v Česku daň skutečně zvedla na 20 procent, dostali bychom se do trojice evropských zemí s nejvyšší sazbou na knihy. 20 procenty totiž nyní knihy daní pouze Bulharsko. Vyšší sazbu má už jen Dánsko – 25 procent. Tu ale kompenzuje systémem grantů a úlev. V rámci rozvoje vzdělanosti většina vyspělých zemí knižní produkci podporuje.

Proti zvýšení DPH se chystá petice

Čeští knihkupci a nakladatelé se ale nechtějí vzdát, proti zvýšení DPH na knížky chystají petici a doufají, že se jim tak podaří pesimistický scénář odvrátit. Bojovat za knižní trh hodlá i ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). „Doufám, že s některými svými návrhy alespoň trochu uspěji,“ řekl ČT24.

Nahrát by mu mohlo třeba to, že příjmy státu ze zvýšení DPH na knihy nebudou nijak výrazné – jedná se jen asi o 700 milionů korun. Nakladatelé zároveň poukazují na to, že zvýšení daně jim ukousne ze zisků a tím pádem klesne daň z příjmů, kterou tyto firmy odvádějí do státní kasy. O práci přijde také část zaměstnanců knižního odvětví, honoráře se sníží autorům a překladatelům a o část zakázek přijde i polygrafický průmysl. Výsledný dopad na státní rozpočet tak bude podle nakladatelů nejspíš nulový.

Stát chce sjednocením sazeb daně z přidané hodnoty kompenzovat výpadek příjmů, který v průběžném penzijním systému vznikne kvůli důchodové reformě. Zvýšení daně by mělo vynést ročně navíc zhruba 58 miliard. Do penzijního systému přitom bude potřeba nalít jen asi 20 miliard. Zbývající část peněz pak chce stát použít na kompenzace pro sociálně slabé.

Vydáno pod