Komerční banka odmítla žalobu Sazky

Praha - Komerční banka se ohradila proti žalobě loterijní společnosti Sazka z loňského prosince o zaplacení 574 milionů korun. Banka pro Městský soud v Praze uvedla, že Sazka podala žalobu s úmyslem uměle pro sebe vytvořit neexistující pohledávku tak, aby ji posléze mohla zahrnout do svých aktiv. Uplatňování pohledávky považuje banka za šikanózní. Vyjádření Komerční banky dnes zveřejnil insolvenční rejstřík. Sazka na žalobě trvá a se sděleními banky nesouhlasí.

Sazka, která je od 17. ledna na návrh podnikatele Radovana Vítka v insolvenčním řízení, podala loni 29. prosince žalobu vedle Komerční banky i proti Raiffeisenbank o 599 milionů korun za poškození pověsti a dobrého jména. Obě banky prodaly své pohledávky vůči Sazce Vítkovi. „Sazka, a.s. na žalobě trvá a s dnes zveřejněnými tvrzeními Komerční banky nesouhlasí,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková ve středu uvedla, že první jednání v insolvenčním řízení se společností Sazka se zřejmě uskuteční kolem poloviny dubna. Na jednání by se měla Sazka mimo jiné vyjádřit k pohledávkám věřitelů. Soud by měl následně rozhodnout o tom, zda je firma v úpadku, nebo ne.

Sdělení KB:

„Veškerá jednání Komerční banky vůči dlužníku v průběhu vyjednávání o takzvaném klubovém financování proběhla v souladu s platnými právními předpisy ČR a smluvními ujednáními mezi Komerční bankou a dlužníkem. Komerční banka neporušila žádnou ze svých povinností a svým jednáním dlužníkovi nezpůsobila žádnou škodu ani újmu.“


V současnosti mají akcionáři firmy k dispozici tři různé nabídky, které by měly pomoci vyřešit situaci Sazky. Nabídky předložily skupina KKCG podnikatele Karla Komárka, společnosti Penta a E-Invest a podnikatel Radovan Vítek. Dnes budou o situaci v loterijní firmě jednat menšinoví akcionáři.