Telefónica vydělala o třetinu víc, zisk jí ale zvýšil šikovný účetní

Madrid – Španělská telekomunikační skupina Telefónica, do které patří i český podnik Telefónica O2 Czech Republic, loni zvýšila čistý zisk o 30,8 procenta na 10,17 miliardy eur. Navzdory solidnímu růstu je to horší výsledek, než čekali analytici, a to hlavně kvůli horšímu hospodaření na španělském trhu. Za vysokým růstem jsou navíc pouze jednorázové vlivy.

Telefónica je největší telekomunikační skupinou v eurozóně. Ve Španělsku jí ale uškodila celkově špatná ekonomická situace, která se zhoršila po zhroucení tamního realitního trhu. Španělé jsou nyní více zadluženi a méně utrácejí. Mezitím se vyostřil i konkurenční boj, což pozici firmy zhoršilo ještě víc.

Na růst čistého zisku měla zásadní vliv jednorázová účetní operace, kdy firma započetla mimořádný příjem 3,5 miliardy eur. Ten jí zajistila její součást Vivo, což je největší mobilní operátor v Brazílii. Telefónica v něm loni koupila podíl od společnosti Portugal Telecom. Především Latinská Amerika tak nyní Telefónice kompenzuje špatné výsledky na jejím domácím trhu, tedy ve Španělsku.