Asie otevírá své dveře Čechům

Praha – V těchto dnech diskutují o investičních příležitostech v Asii účastníci Česko-asijského fóra, které se koná v Praze. Asiaté vyzývají české podnikatele například k obnově své infrastruktury. Také smlouva o výstavbě cementárny v Sýrii, kterou firma Inekon podepsala přímo na akci, dokládá, že se nejedná jen o teoretickou debatu. Navíc země Blízkého východu na obchodní vztahy s bývalým Československem doteď nezapomněly. Českým firmám je tak tamní trh stále otevřený.

„V Iráku jsme třeba měli stovky lokomotiv české provenience. A ty stále jezdí a potřebují obnovu. Takže místní podnikatelé jsou tam vítáni. Irák nabízí svůj trh, který rychle roste. A teď je to na firmách, aby přišly,“ říká irácký velvyslanec v ČR Hussain S. Mualla.

Eva Rybková, organizátorka Česko-asijského fóra:

„Česko-asijské fórum se snaží být maximálně praktickým nástrojem pro české podnikatele, takže se snažíme zaměřovat na to, co v Asii je v tuto chvíli největší příležitost. A my se domníváme, že je to infrastruktura - dopravní a průmyslová.“

Česko-asijské fórum (zdroj: ČT24)

Už na loňské akci podepsali zástupci Indonésie s místními firmami smlouvu na výstavbu letiště. Podobné je to přitom i letos, když si Sýrie od Čechů objednala cementárnu. „Je to tedy završení našich snah proniknout na syrský trh v oblasti cementářských dodávek,“ uvádí manažer firmy Inekon Václav Dlouhý.

Firma už v minulosti spolupracovala s tamními keramickými závody. Ale tato spolupráce nepřežila devadesátá léta, stejně jako mnohé další. „Bohužel jsme tyto trhy po roce 1990 téměř vyklidili, teď se na ně znovu vracíme,“ vysvětlil manažer Inekonu Zdeněk Morávek. Na druhou stranu se podle odborníků z Česko-asijského fóra staré kontakty dají lehce obnovit. Což se právě v Asii hodí, protože tamní obchody probíhají v mnohem osobnější rovině.