Odboráři ve Škodovce vyjednali zvýšení tarifů o tři procenta

Mladá Boleslav - Po dnešním vyjednávání s odboráři o zvýšení mezd Škoda Auto navrhla navýšení tarifu o tři procenta, tedy o půl bodu více, než jak tomu bylo v původní nabídce. Zároveň také navrhla jednorázovou platbu 3 000 korun. Nicméně zaměstnanci mladoboleslavské Škodovky původně požadovali růst tarifů až o sedm procent. Odboráři zároveň chtějí, aby se změnil přístup firmy k vyjednávání o nové kolektivní smlouvě. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců ve Škodě byla loni 32 tisíc korun, průměrný dělnický plat činil 28 tisíc korun.

Hlavním tématem dnešního kola vyjednávání bylo zavedení osmnáctisměnného modelu. Nyní továrna vyrábí v třísměnném provozu při 15 směnách za týden. Etablování nového modelu výroby s více směnami, který automobilka potřebuje kvůli zvýšenému zájmu zákazníků, by podle mluvčího Škodovky Rudolfa Dreithalera znamenala nárůst mzdy průměrně o 2 300 korun měsíčně pro zaměstnance. „Průměrná pracovní doba na zaměstnance ale zůstane i po jeho zavedení stejná,“ uvedl Dreithaler.

Škodovka totiž počítá, že vytvoří nová pracovní místa a zvýší produktivitu českých závodů. Odbory návrh na růst tarifů o 2,5 procenta odmítaly a považovaly ho za nízký. Dnešní kolo vyjednávání a navýšení tarifů o tři procenta nechtěli odboráři komentovat.

Odboráři chtějí přistoupit k nátlakovým akcím, aby se změnil přístup firmy k vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, na které se zatím obě strany nedohodly. Uvažují o tom, že nepodepíší dohodu o zavedení nového modelu provozu s více směnami, což by zastavilo některá místa výroby a ovlivnilo chod celého podniku. Další kolo vyjednávání se uskuteční příští čtvrtek. Současná smlouva mezi odbory a vedením společnosti platí do konce března. V loňském roce se obě strany dohodly na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta. V automobilce Škoda Auto pracovalo k letošnímu 1. lednu 23 558 kmenových zaměstnanců. V roce 2010 se podle odborářů procentuálně zvýšily mzdy v nižších tarifních třídách, což prý bylo dáno například výplatou mimořádných jednorázových plateb.