Libye: Jedni z války těží, druzí trpí hlady

Masrata - To, že válečný konflikt s sebou přináší jak chudobu, tak i peníze, dosvědčuje příklad Libye. Zatímco část obyvatel vydělává na prodeji dárkových předmětů symbolizujících svobodu, druhá část začíná trpět nedostatkem potravin. Několik hodin ve frontách teď tráví třeba obyvatelé libyjské Masraty. Ve městě je nedostatek základního zboží včetně chleba. Obchodníci motivovaní snahou udržet tenčící se zásoby co nejdéle, otvírají prodejny jen na pár hodin denně.

Jemal Mohammad, zákazník

„Chybí skoro všechno. Když ráno vstáváme, nevíme, jak seženeme pro naše rodiny chleba. Trvá mi půl dne, než seženu, co potřebuji. Vážně je to špatné.“

Zásoby na skladech se rychle tenčí. Obchodníci se připravují na nejhorší, když brzy nepřijdou nové dodávky, brzy dojdou i nejzákladnější potraviny. „Je to velký tlak, není dost paliva ani elektřiny. Pšenice nám už zbývá jen málo. Snažíme se vyjít s tím, co máme, plánujeme jen pár dní dopředu,“ popsal majitel pekárny Hadi Shagluf.

V Libyi docházejí potraviny (zdroj: ČT24)

Zatímco obyvatele Masraty začíná sužovat bída, v Benghází na konfliktu vydělávají. Symbol revoluce - plukovník Muammar Kaddáfí - se objevuje na všem - od hrnečků přes čepice, samolepky a klíčenky až po nástěnné hodiny. „Tyhle věci s motivem svobodné Libye si oblíbily hlavně naše ženy a děti,“ popsal jeden z kupujících Ibrahim el-Obidy.

Kromě Kaddáfího se na předmětech objevuje i Omar al-Mukhtar, rebelantský vůdce z počátku 20. století, který bojoval proti italským kolonizátorům. Ten je v zemi stejně populární jako například Che Guevara na Kubě.

Nepokoje v Libyi vypukly v polovině února. Postupně se přeměnily v krvavé střety mezi rebely a příznivci Kaddáfího. Ze země kvůli tomu uprchly statisíce lidí. Do nepokojů, které už nabyly podoby občanské války, se zapojila i Severoatlantická aliance. Bombarduje cíle spojené s jednotkami Muammara Kaddáfího.