Brusel chce stlačit ceny roamingu ještě níž

Brusel - Evropská komise v následujících týdnech navrhne právní úpravu, která ještě více přiblíží poplatky za roaming v EU národním tarifům. Opatření má dále snížit ziskové marže obřích mobilních operátorů. Slibuje ale také zlepšit náladu více než 500 milionům mobilních uživatelů v Evropě. Schválení dokumentu se očekává do června. Snížení limitů by mohlo platit od července 2014.

Marže obřích mobilních operátorů půjdou dolů. Tak údajně zní plány evropských komisařů. Opatření se dotkne britského Vodafonu, španělské Telefóniky, německé skupiny Deutsche Telekom i francouzské France Télécom. A potěší více než 500 milionů mobilních uživatelů v Evropě.

Brusel už do ceny mezinárodních hovorů i SMS zpráv zasáhl v minulosti. Nový návrh má ale limity ještě víc snížit a to až o 40 procent. Ze současných 39 centů za minutu odchozího hovoru tak lidé v budoucnu zaplatí maximálně 24. Komisaři se dále budou věnovat surfování a stahování dat do mobilů. Datový roaming má nyní limit 50 eur za měsíc. Operátor musí zákazníka před vyčerpáním včas varovat a v případě dosáhnutí limitu spojení přerušit.

Ceny roamingu v EU možná klesnou (zdroj: ČT24)

Limity mají zabránit předražování komunikačních služeb. Komisaři jako odstrašující příklad uvádějí německého turistu. Ten si v roce 2009 ve Francii stáhnul do mobilu televizní program a dostal účet na 46 tisíc eur.

Telefonování
Zdroj: ČT24
Vydáno pod