Stane se sídlo Usámy bin Ládina turistickou Mekkou?

Abbottábád - Zabití Usámy bin Ládina v pákistánském Abbottábádu rozdělilo jeho obyvatele na dvě skupiny. První by byla ráda, kdyby se na incident co nejrychleji zapomnělo. Druhá vidí ve smrti vůdce Al Káidy příležitost, jak vydělat. V budově, kde bin Ládin posledních pět let žil, by proto rádi viděli muzeum.

Poklidné město na severu Pákistánu se 2. května dostalo do středu pozornosti médií z celého světa. Zabití bin Ládina bylo pro mnoho obyvatel překvapením, ze kterého se vzpamatovávají ještě dnes. Ti podnikavější už ale přemýšlí, jak mediální pozornost využít, a hodlají postavit muzeum.

Yar Mohammed, vedoucí turistického centra v Abbottábádu:

„Pokud vláda budovu otevře veřejnosti, bude to mít na turismus pozitivní vliv. Přijedou sem jak Pákistánci, tak i turisté z celého světa.“

Turisté v Abbottábádu (zdroj: ČT24)

Někteří místí se ale bojí, že by se z třípatrové budovy ve středu města mohla stát svatyně radikálních islamistů. Bývalé přístřeší šéfa al-Káidy proto zatím zůstává pod dohledem vlády. Zatím nikdo neví, co se s ní stane v budoucnu. „Myslím, že by ten dům měli zbourat, protože jinak bude bin Ládina stále připomínat,“ říká manažer hotelu Alpine Nizakat Hussein Awan.

Přestože sebevražedné útoky nebo výbuchy bomb jsou v Pákistánu častou událostí, Abbottábád byl světlou výjimkou a za odpočinkem sem jezdili turisti z celé země. „Byla to tady klidná oblast, ale po incidentu se všichni bojí teroristických útoků,“ uvedl majitel kavárny v centru Abbottábádu Mohammed Ashraf.

Místní podnikatelé se navíc bojí, že incident turisty odradí. Jestli je jejich strach oprávněný, ukážou už první dny června, kdy ve městě začíná turistická sezona.