Jed na krysy nebo výkaly – co vše se nenajde v padělcích cigaret

Praha – Přibližně každá desátá cigareta, kterou Češi vykouří, pochází z nelegálního trhu. Čísla potvrzují výrobci cigaret. Padělků v Česku přibývá, a to i přesto, že celní správa podniká pravidelné razie v nelegálních výrobnách. Seznam látek, které kromě tabáku obsahují, je opravdu šokující. Nelegální výrobci si občas nelámou hlavu ani s jedem na krysy, rozemletým hmyzem nebo lidskými exkrementy. Češi tak spolu s nekvalitním a plesnivým tabákem vykouří vše, co se v černých výrobnách najde.

„Tabák je do cigaret dáván přímo ze země, to znamená, že všechno, co se na zemi nachází, se nakonec do těch cigaret dostane,“ popisuje mluvčí celní správy Jiří Barták způsob výroby cigaret v prostorách jedné z nelegálních výroben, kde správa provedla razii. Navíc padělatelé v opuštěných skladech dokonce i bydlí. „Každý, kdo se do takových prostor dostane, je šokován prostředím, ve kterém se cigarety vyrábějí,“ dodává Barták.

I když ilegálních výroben cigaret v Česku díky tvrdým raziím klesá, přiváženým padělkům například z Číny se dá jen těžko zabránit. Jen za posledních pět let se tak ilegální trh s cigaretami v Česku ztrojnásobil.

Nelegální kouření (zdroj: ČT24)

Ilegálně vyráběné cigarety a padělky jsou k dostání většinou na tržnicích a jsou levnější než legální kolkované cigarety. „Spotřební daň na krabičce je teď 40 korun, k těm je třeba připočíst ještě DPH, to znamená, že cigarety by měly stát minimálně 45 korun,“ říká Andrea Gontkovičová, která je členkou představenstva tabákové společnosti Philip Morris ČR. Padělky mají navíc jinou chuť a jinak je cítit i kouř.

Lékaři ale pořád varují i před legálními cigaretami. V každé z nich jsou čtyři tisíce různých jedů. Třeba obávaných dioxinů je v cigaretách víc než v kontaminovaných vzorcích vepřového masa. V Česku přitom kouří asi čtvrtina dospělých.