Firmy mohou žádat o dotace na vzdělávání zaměstnanců

Praha - Firmy z vybraných odvětví mohou v rámci projektu Vzdělávejte se pro růst! žádat o dotaci na vzdělávání svých zaměstnanců. Z dotace mohou při školení či rekvalifikaci hradit i náklady na mzdy pracovníků. Na projekt si ministerstvo práce a sociálních věcí vyčlenilo 850 milionů korun, žádosti o dotace je možné odevzdávat na úřadech práce.

Projekt je podle ministerstva reakcí na vývoj ekonomiky. Chystá se proto podpořit společnosti z těch oborů, které mají potenciál růstu a rozvoje. Dotace tak míří k firmám zabývajícím se například strojírenstvím, stavebnictvím nebo gastronomií. „Chceme se věnovat především rekvalifikaci v oblasti odborných dovedností,“ doplnil první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Vzdělávejte se pro růst! navazuje podle ministerstva práce na úspěšný projekt z roku 2009 pro firmy v krizi Vzdělávejte se! Tehdy mohly podniky s nedostatkem zakázek školit své zaměstnance a získat náhradu jejich mezd. „Posilování konkurenceschopnosti českého podnikatelského sektoru prostřednictvím vzdělávání se ukázalo jako jedna z úspěšných cest,“ uvedl šéf resortu Drábek.

Vzdělávejte se pro růst! (zdroj: ČT24)

Z rozpočtu projektu dostanou firmy peníze na samotné školení i na platy zaměstnanců během něj. Měsíčně je možné žádat až půl milionu korun s tím, že na jeden projekt poplynou dotace maximálně jeden a půl roku.