Zákon od Řápkové sáhne neplatičům na dávky

Praha – Motivovat lidi k tomu, aby pracovali, odpovídali za své dluhy a dlouhodobě nespoléhali na sociální dávky. To je hlavní myšlenka novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Jejími předkladatelkami jsou poslankyně za ODS Ivana Řápková a Lenka Kohoutová. Stát by tak mohl na nezaměstnané neplatiče, kteří spoléhají na dávky v hmotné nouzi a hlavu si nedělají ani s případnými pokutami.

„V podstatě novela by umožňovala strhávat dluhy z dávek zcela legálně, jednak formou exekuce, ale pokud by byla schválena exekuce, tak musí být uzákoněna i možnost že, dlužník může platit dobrovolně,“ vysvětluje Ivana Řápková. V praxi by to znamenalo, že v případě dluhů by příspěvek v hmotné nouzi, konkrétně příspěvek na bydlení, podléhal exekuci. Příjemci dávek by zůstalo jen existenční minimum.

Novela má ale řadu kritiků. Podle nich se může dotknout i lidí, kteří jsou v existenčních problémech ne vlastní vinou. „Obáváme se, aby se to nedotklo invalidů s invaliditou 3. stupně, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, nebo lidí, kteří pobírají dietní stravování,“ říká Kateřina Valachová z kanceláře ombudsmana.

Sociální dávky nově (zdroj: ČT24)

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí:

„Je potřeba vytvořit takový systém, který bude motivační pro lidi, aby si získávali prostředky na živobytí především vlastní prací, na druhou stranu je potřeba zachovat dostatečnou sociální ochranu.“

Už dříve návrh odsoudili i komunisté a podporu nemá Řápková ani u některých koaličních partnerů. Novelu odmítá podpořit poslanecký klub TOP 09. Snížení prostředků na úroveň životního minima by podle nich bylo pro lidi demotivující. Varují také před možným nárůstem kriminality.