Elektromobily se budou dobíjet v nových stanicích

Praha – Dneškem se rozroste síť dobíjecích zdrojů pro elektromobily v Česku o další dvě stanice. Pro veřejnost je u svého pražského sídla otevře společnost Siemens. V metropoli tak bude k dispozici zhruba deset dobíjecích stanic, dalších asi dvacet jich v Praze připravuje do konce roku instalovat ČEZ.

Otvírání dobíjecích stanic je trendem, kterého se v posledních měsících chopila řada tuzemských energetických firem. Od začátku roku v Praze zpřístupnila již čtyři dobíjecí stanice společnost Pražská energetika. Společnost Siemens dobíjecí stanice vyrábí a podle mluvčího Pavla Kaidla má firma zájem zařízení dodávat také pro ČEZ.

Své první stanice již představila také společnost E.ON, nové stanice chystá RWE. Dobíjecí stanice je už také na dálnici D1 ve směru na Prahu. ČEZ nedávno představil partnery, se kterými se pro výstavbu a provoz stanic spojil. Patří mezi ně například obchodní centrum Arkády Pankrác, obchodní řetězce Kaufland a Tesco, řetězec rychlého občerstvení McDonald's. Do roku 2013 plánuje ČEZ postavit kolem 200 dobíjecích stanic.

Firmy chtějí vybudováním infrastruktury dobíjecích stanic vytvořit podmínky pro využití elektromobilů. Těch zatím v Česku jezdí jen kolem tří desítek. Energetické firmy čekají, že jejich počet v příštích letech významně poroste. Automobilky však stále zlepšují jejich parametry, aby zvýšily dojezd vozů na jedno nabití z desítek na stovky kilometrů.

ČEZ
Zdroj: ČT24