Na MMF zaútočili hackeři „v zájmu jisté země“

New York - Počítače Mezinárodního měnového fondu (MMF) napadli před nedávnem hackeři s cílem získat pro jistý národní stát přístup k důvěrným informacím. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího MMF Davida Hawleyho. „Mohu potvrdit, že vyšetřujeme incident. O rozsahu této záležitosti kybernetické bezpečnosti však zatím více říci nemohu,“ řekl Hawley. „Fond je plně funkční,“ zdůraznil.

K hackerskému útoku došlo podle některých zdrojů ještě před 14. květnem, kdy byl v New Yorku zadržen tehdejší šéf MMF Dominique Strauss-Kahn kvůli obvinění ze sexuálního deliktu. Počítačový systém napadli hackeři „zřejmě napojení na jednu cizí vládu, což vyústilo ve ztrátu některých e-mailů a dalších dokumentů“, píše Reuters.

„Byl to cílený útok,“ řekl agentuře odborník na počítačovou bezpečnost Tom Kellerman ze skupiny International Cyber Security Protection Alliance. Jeho cílem prý bylo zajistit danému státu „digitální vnitřní přítomnost“ v systému. „Vir byl vyvinut a vypuštěn právě s tímto účelem,“ zdůraznil Kellerman podle Reuters.

Dotyčnou zemi však ani mluvčí, ani expert nejmenovali. Odborníci poukazují na to, že je velmi obtížné vystopovat sofistikovaný hackerský útok až k jeho nejzazšímu zdroji, a získat tak hmatatelné důkazy.

Nedávný útok hackerů na vybrané Gmailové účty společnosti Google, oznámený 2. června, byl identifikován jako čínský. Blíže neznámí hackeři působící zřejmě z centrální Číny se pokoušeli nabourat do účtů stovek uživatelů, včetně vyšších vládních činitelů USA a vysokých představitelů americké armády, ale také do účtů čínských autonomních aktivistů a novinářů.

Google
Zdroj: ISIFA/EPA/EPA/DANIEL DEME