V Aténách se demonstrovalo proti vládním úsporám

Atény - Více než 20 000 lidí demonstrovalo v neděli v Aténách proti úsporným opatřením vlády, která chce snížit státní deficit hlavně zvýšením daní a snížením sociálních výdajů. Podobné protesty jsou v řecké metropoli v posledním období na denním pořádku. Řecká vláda ve čtvrtek schválila nový balík úsporných opatření a privatizační program v hodnotě 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč), což jsou nezbytné kroky pro získání další mezinárodní finanční pomoci.

„Zloději! Zloději! Zloději!“ skandovali lidé u parlamentu, ve kterém chce vláda prosadit podle ní nezbytné změny do konce měsíce. Demonstranti označovali politiky za zkorumpované lidi, kteří se nesnaží řešit daňové úniky některých bohatých a řeší problémy jen na úkor obyčejných lidí.

Nový plán má jen letos získat do rozpočtu úsporami či daněmi 6,4 miliardy eur. Program zahrnuje výrazné snížení počtu zaměstnanců veřejného sektoru, restrukturalizaci nebo uzavření veřejných podniků a změny v platbách sociálních dávek. Na straně příjmů by měla vláda vedle privatizace omezit daňové výjimky a zvýšit majetkové daně.

Úsporná opatření mají negativní dopad na řeckou ekonomiku. Statistický úřad oznámil, že řecký hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 5,5 procenta. Naopak míra nezaměstnanosti překročila 16 procent.