Google poprvé překročil miliardu uživatelů měsíčně

New York – Americký internetový gigant Google v květnu vůbec poprvé překonal hranici miliardy jednotlivých uživatelů, kteří se k jeho serverům za jediný měsíc na celém světě připojili. O jeho úspěchu v úterý informovala americká firma ComScore, která je celosvětově vedoucí firmou na trhu měření digitálních médií a poskytuje služby více než 1 800 klientům včetně globálních hráčů jako AOL, BBC, Deutsche Bank, Facebook, Microsoft, Fox, MediaCorp nebo Yahoo!.

Google a jeho servery, jako je YouTube, Orkut či Gmail, předehnaly s 1,009 miliardy návštěvníků stránky Microsoftu, který v květnu zaznamenal 905 milionů návštěvníků, i sociální síť Facebook (713 milionů) či Yahoo! (689 milionů). Facebook ovšem vede v délce doby, kterou na něm uživatelé tráví.

Google odsunul Microsoft na druhou kolej

Od roku 2006, kdy začala společnost ComScore měřit celosvětový počet připojených uživatelů, Google svá čísla víc než zdvojnásobil a konkurenční Microsoft trvale odsunul na druhou pozici. Za poslední rok zvýšil Google návštěvnost o 8,5 procenta. „Rozdíl mezi Microsoftem a Googlem na internetu je výdělečnost. Microsoft každým rokem prohlubuje ztrátu, nedaří se mu vydělávat, Google je přesný opak,“ vysvětlil redaktor Živě.cz Jan Sedlák.

Googlu se vydařila i investice do internetového prohlížeče Chrome, který je nyní třetím nejpoužívanějším. „Vzhledem k tomu, že je nejmladším prohlížečem, je to obrovský úspěch,“ říká redaktor serveru Technet.cz Václav Nývlt.

Václav Nývlt, redaktor serveru Technet.cz:

„Jednak roste zájem o vysokorychlostní internet a jednak má Google primáty v každé oblasti: je to jednička mezi vyhledávači, jednička ve sdílení videa se serverem YouTube a je to obrovský poskytovatel e-mailových schránek a všechny tyto služby mu stále narůstají.“

Googlu jako vyhledávači se navíc daří také v Česku. Rostoucí zájem zaznamenává celosvětově i s mobilním operačním systémem Android a aplikacemi do mobilních telefonů. Velký zájem je rovněž o navigaci, která je v budoucnu plánována nejen jako on-line, ale i off-line aplikace.

Google rozšiřuje své investiční portfolio

Firma už se navíc nerozhlíží jen ve svém původním oboru. „Google zajímavě investuje do řady věcí i mimo internet, třeba do energetiky, a tím rozmělňuje riziko, aby vydržel a zůstal nadvládcem na internetu,“ dodává ředitel OgilvyInteractive Tomáš Jindříšek.

Jestli má Google někde rezervy, jsou to velké asijské trhy. Z Číny odešel po roztržce s tamní vládou a na ruském trhu zatím dominuje vyhledávač Jandex. Právě v tomto regionu přitom hledají příležitost podnikatelé z celého světa.