Dražší mléko od farmářů válcuje české mlékárny

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) – Mlékárny v Česku se dostávají do potíží. Jejich zisky ukrajuje dražší nákup mléka od farmářů. Vyšší náklady se totiž kvůli tlaku obchodů nedaří plně promítnout do spotřebitelských cen mléčných výrobků. Náklad na mléko se přitom v ceně výrobků promítá 70 až 80 procenty. Navíc rostou i další výrobní náklady.

Vyšší ceny mléka však vrací českým producentům chuť do podnikání a srazit je proto neplánují. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba konstatoval, že se v republice zastavil pokles tržní produkce mléka. V letošním druhém čtvrtletí roku podle statistik stouply farmářské ceny mléka v meziročním porovnání o více než osminu. Chovatelé dojnic prodávali litr kvalitního mléka i za 8,26 koruny. „Pokládám za klíčové udržet tuto relativně příznivou cenu,“ řekl Veleba. Ještě před dvěma lety přitom farmáři dostávali za litr maximálně šest korun. Tehdy na protest proti ztrátové výrobě vylévali mléko do polí.

Jiří Kopáček:

„V průměru je možné předpokládat, že zvýšení cen mléčných výrobků meziročně stouplo řádově o čtyři až pět procent. Tento rozdíl táhnou zpracovatelé ze svého.“

Rostoucí ceny mléka z farem jsou však trendem celé Evropy. „Mlékaři by těžko obstáli, kdyby za mléko platili méně,“ dodává však předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Tuzemské mlékárny navíc musí čelit velkým dovozům, které se už na české spotřebě podílejí 39 procenty. V jiných zemích unie se prý importy pohybují do 30 procent. Tuzemským mlékárnám se však také pomalu daří navyšovat export, české mléčné výrobky míří hlavně na Slovensko.

Jogurty nejdou na odbyt, tvarohy jsou oblíbené

Produkce jogurtů a ostatních zakysaných výrobků v poslední době stagnuje. Meziročně klesla o téměř osm procent. Důvodem jsou podle Kopáčka kromě rostoucích dovozů i přibývající mýty o jogurtech šířené na internetu. Klesla také výroba pomazánkového másla. Naopak přírodní sýry se těší u Čechů oblibě. „Pozitivně se vyvíjejí tvarohy, ale spadla komodita tavených sýrů,“ doplnil Kopáček. Spotřebitelé upřednostňují kvalitnější přírodní sýry a také přibývají náhražky s rostlinným olejem. „Ale pořád jsme největší spotřebitelé tavených sýrů na světě,“ dodal.

Na území České republiky nyní funguje 38 společností provozujících velké průmyslové mlékárny, z části za nimi stojí cizí kapitál. V minulém roce zpracovaly mlékárny se zahraničními vlastníky 43 procent českého mléka. Závody německých společností nakoupily více než pětinu, Francouzi 17 procent a zbývající čtyři procenta tuzemské mléčné produkce připadla Italům.

Tuzemské mlékárny by podle Kopáčka mohly nakoupit ještě víc mléka. V Česku se ho podle něj vyrobí kolem 2,6 miliardy litrů za rok. Do českých mlékáren přiteče jen 2,2 miliardy. Zbývající díl se prodává ke zpracování do zahraničí. Zpracovatelské kapacity v Česku jsou skoro na tři miliardy litrů.