Běloruský rubl ihned po uvolnění zareagoval poklesem

Minsk – Bělorusko zavedlo plovoucí kurz svého rublu. Uvolnění měny jde ruku v ruce s dalším plánovaným krokem vlády - rozšíření obchodu s devizami na minské burze. Země však hodlá energetickým dovozům zachovat výhodný kurz. První den po uvolnění kurzu rubl oslabil o 38 procent. Za jeden dolar se tak platilo 8600 rublů. Rubl je nyní částečně liberalizován, s plným uvolněním počítá Minsk později.

Viceguvernér centrální banky Taras Nadolny řekl, že tržně stanovený kurz by se mohl s tím oficiálním sblížit do dvou měsíců. Mezinárodní měnový fond (MMF), od něhož chce Bělorusko půjčku až osm miliard dolarů (asi 143 miliard Kč), v úterý uvedl, že kurz by měl být zcela uvolněn. Nadolny řekl, že Minsk by mohl žádost o půjčku od MMF zrušit, konečné rozhodnutí ale prý nepadlo. „Nemohu vyloučit, že si budeme schopni poradit sami,“ řekl.

Centrální banka zavedla částečnou liberalizaci kurzu počínaje středečním obchodováním. Slíbila přitom, že na mimořádné seanci se bude rubl volně obchodovat proti zahraničním měnám, jako je euro a dolar. Hlavní seance nicméně dál slouží dovozcům klíčových produktů, jako je plyn či elektřina. Kurz pro tyto účely centrální banka pevně stanovuje.

Plovoucí kurz však bude pro vývozce znamenat, že musí převést třicet procent svých devizových příjmů na domácí měnu. Nově se budou na burze v Minsku v hlavních obchodovacích hodinách nabízet devizy pro platby za dovoz plynu a elektřiny a v dodatečném obchodování se budou normálně obchodovat rubly za dolary, eura a další měny. „Po otevření dodatečné seance budou všechny směnárny a banky povinny vést prodeje a nákupy deviz za tržní ceny,“ řekl na konci srpna prezident Alexandr Lukašenko.

Smyslem obchodů, které se uskutečnily ve středu, je zpřístupnit devizy i dalším podnikům a běžným občanům. Ti byli dosud nuceni cizí měny kupovat na černém trhu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)
Vydáno pod