Ekonomika EU má horší výhled o desetinu procenta

Brusel – Evropská unie počítá s mírně zhoršeným scénářem pro vývoj ekonomiky v Evropě pro letošní rok. Oproti květnovému odhadu Brusel snížil hladinu očekávaného růstu HDP Evropské unie o desetinu, tedy na 1,7 procenta. V případě eurozóny EK výhled ponechala na růstu o 1,6 procenta. U nejsilnější evropské ekonomiky – Německa – unie počítá s růstem ve výši 2,9 procenta. Důvodů horší prognózy je celá řada – přetrvávající dluhová krize, rozkolísané finanční trhy, ale i ekonomická nejistota za oceánem. Politici přiznávají, že je třeba přijmout těžká rozhodnutí o budoucnosti eura.

„Nejistota našeho ekonomického výhledu je výjimečně vysoká. Rizika, kterých jsme se dřív obávali, se naplnila,“ řekl Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti. Komise ale současně zdůraznila, že za očekávanými výsledky za celý letošní rok stojí hlavně lepší než předpokládaný růst v prvních třech měsících, kdy ekonomika mezičtvrtletně narostla v eurozóně o 0,8 procenta a v celé EU o 0,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí už byl růst o poznání nižší – mezičtvrtletně shodně o 0,2 procenta v eurozóně i v EU.

Janis Emmanouilidis, analytik, Centrum evropské politiky:

„Že tu je krize celého systému, se vědělo už před létem, ale zajímavé je, že teď to říkají i ti, co to zapírali. Je to dobrá zpráva – konečně se ukazuje, že vědí, jaké nebezpečí hrozí.“

Komise očekává, že růst HDP zůstane ve druhé polovině roku utlumený a na konci se téměř zastaví. Mezičtvrtletní růst v posledních třech měsících letošního roku u eurozóny EK předpokládá jen na 0,1 procenta a u EU na 0,2 procenta. „Výhled pro evropskou ekonomiku se zhoršil,“ prohlásil Rehn. Oživení z finanční krize je podle něj často pomalé a hrbolaté. „Dluhová krize se zhoršila a zmatek na finančních trzích ztlumí reálnou ekonomiku,“ uvedl Rehn.

Reálnou ekonomiku tlumí zmatek na finančních trzích. Chtějí odpověď na otázku, kam se teď eurozóna bude posouvat. Jestli se semkne, rozhádá či co udělá s Řeckem. „Buď zbankrotuje, odejde z eurozóny, a nebo Německo a Francie řeknou, že dluhy zaplatí. Buď jedno, nebo druhé, nic mezi tím. Půjčky nefungují,“ konstatovala Louise Cooperová, finanční makléřka. Ministři financí se sejdou na dva dny k neformální schůzce již zítra v polské Vratislavi.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)