Mateřská firma Tipsportu loni vydělala přes půl miliardy korun

Praha – Čistého zisku 577,5 milionu korun dosáhla loni mateřská firma sázkové a loterijní skupiny Tipsport. Výrazný podíl tvoří dividendy z dceřiných firem zaměřených zejména na kurzové sázení z nerozděleného zisku za předchozí léta ve výši 559 milionů Kč. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, která je podle výše vkladů jedničkou na tuzemském sázkovém trhu. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

Příjem z firmy Tipsport.net, jejíž hlavní činností je provoz internetového sázení, tvoří největší část dividendy. Zisk této dceřiné firmy založené v roce 2008 stoupl loni o tři čtvrtiny na 351 milionů korun. O dvě pětiny, tedy na 4,17 miliardy korun, se pak podle listu zvýšily příjmy ze sázek. Výsledky za loňský rok byly ovlivněny rozvojem live sázek, tedy sázek podaných v průběhu daného zápasu. Jejich objem vkladů se loni zvýšil na 3,5násobek roku 2009. Podíl internetových sázek na celkových sázkách v Tipsportu činí podle dřívějších informací firmy přibližně 70 procent. 

Deník napsal, že firma nechtěla zisk a ziskovost komentovat. Letos v únoru ředitel Tipsportu Petr Knybel pouze uvedl, že hrubé tržby v ČR loni vzrostly o sedm procent a zisk před zdaněním meziročně klesl o pět procent kvůli růstu nákladů a investicím do internetového sázení.

Tipsport provozuje od 11. července číselnou loterii Tipšestka. Společnost Fortuna uvedla 18. července po více než 50 letech monopolu Sazky novou loterii Lotto. Obě firmy se pustily do konkurenčního boje se Sazkou poté, co tato největší loterijní společnost skončila koncem května v konkurzu.