Podle SOCR návrh není založen na řádné analýze srovnávající kvalitu rozpékaného a čerstvého pečiva. O kvalitě pečiva podle obchodníků rozhodují jiné parametry, jako například doba kynutí, pečení a složení výrobku. „Zjednodušit proto kvalitu na čerstvost pečiva a nabádat spotřebitele k názoru, že by předpečené, následně hluboce zmražené a nakonec v maloobchodu dopečené pečivo bylo méně kvalitní, je matoucí,“ uvedli.
Jedním z argumentů iniciátorů vyhlášky byly rostoucí dovozy pečiva k rozpékání ze zahraničí, hlavně z Polska a Francie. Obchodníci však tvrdí, že tento stav se v posledních letech změnil a zhruba 75 procent polotovarů nyní dodávají maloobchodu domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix či největší pekárenská skupina v zemi United Bakeries.
Balené i nebalené cukrářské výrobky, které byly v hotovém stavu výrobcem zmraženy a po rozmrazení jsou prodávány, mají podle návrhu být v místě prodeje či na obalu označovány údajem „rozmraženo“. Pojmem „čerstvý“ budou označeny jen chléb a pečivo, jejichž výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.
Návrh vyhlášky MZe připravilo ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů. „Jde o eliminaci různých způsobů přerušení technologie výroby vedoucích k prodloužení trvanlivosti, které nelze považovat za aspekt čerstvosti pekařských nebo cukrářských výrobků,“ řekla již dříve mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.
