MMF vyzval k většímu zapojení ECB do boje s dluhovou krizí

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vyzval k většímu zapojení Evropské centrální banky (ECB) do boje s dluhovou krizí v eurozóně. Německo a mnozí představitelé ECB se však k větší angažovanosti banky v podpoře Řecka a dalších zadlužených zemí staví negativně. Informovala o tom agentura Reuters.

Šéf evropského oddělení MMF Antonio Borges dnes uvedl, že je zapotřebí spojit síly ECB a záchranného fondu eurozóny EFSF. Americký ministr financí Timothy Geithner již v sobotu vyzval k větší spolupráci evropských vlád s ECB.

„Musíme najít mechanismus, díky kterému změníme jedno euro v EFSF na pět eur,“ řekl agentuře Reuters jeden z evropských představitelů, který si nepřál být jmenován. V případě šíření dluhové krize by fond podle finančních analytiků potřeboval k ochránění Itálie a Španělska minimálně dva biliony eur.

Řada představitelů ECB však podobnými návrhy není příliš nadšena. „Ničemu nepomůže, když tu budeme mít každý týden lavinu nových návrhů,“ prohlásil člen bankovní rady ECB a guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny.

Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn upozornil, že eurozóna zkoumá možnosti, jak posílit působnost svého záchranného fondu EFSF, aby mohla lépe podporovat členské země.

Fond EFSF v objemu 440 miliard eur (téměř 11 bilionů Kč) nyní čeká na schválení nových pravomocí vládami jednotlivých členských zemí. Poté se podle Rehna pozornost soustředí na to, jak zvýšit efektivitu využívání prostředků z fondu.

Protesty na Wall Street
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Americká policie o víkendu uvěznila zhruba 80 účastníků protestu u akciové burzy na newyorském Wall Streetu při jejich pochodu dolním Manhattanem. Demonstranti táboří v okolí Wall Streetu již týden. Podle agentur AP a Reuters protestují například proti státní záchraně bank a hypoteční krizi a viní firemní sektor z hamižnosti.

Za akcí na Wall Streetu stojí aktivistická skupina Adbusters, která se staví proti konzumnímu stylu života. Požadavkem protestujících je mimo jiné skoncovat s nerovností bohatství, trestem smrti či politickou korupcí. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)