Likvidace jaderných elektráren v Německu vyjde na 18 miliard eur

Berlín - Likvidace všech 17 německých jaderných elektráren, které mají být odstaveny do roku 2022, bude jejich provozovatele stát minimálně 18 miliard eur (440 miliard Kč). Uvádí to v dnešním vydání německý ekonomický deník Handelsblatt s odvoláním na studii poradenské firmy Arthur D. Little (ADL), která s provozovateli spolupracuje.

Náklady na likvidaci jednoho jaderného zařízení ADL vyčíslila na 670 milionů až 1,2 miliardy eur (16,4 miliardy až 29,4 miliardy Kč). Kromě výdajů na samotné zbourání a odstranění stavby musí v prvních pěti až sedmi letech po uzavření u každé elektrárny počítat také se 150 až 250 miliony eur na zajištění vychladnutí jaderného paliva a personálu k jeho kontrole, upozorňuje ADL.

V celkové částce nejsou započítány náklady na uskladnění vyhořelého paliva, takže konečná suma se může vyšplhat až na 30 miliard eur (735 miliard Kč). Zatímco čtveřice provozovatelů německých jaderných elektráren - E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall - tak musí podle Handelsblattu počítat s dalšími finančními ztrátami, dodavatelé služeb pro tato zařízení se mohou těšit na tučné zakázky. Deník Die Welt před nedávnem uvedl, že jen stavební firmy by si díky změně německé energetické politiky mohly v příštích deseti letech přijít na zhruba 60 miliard eur.

Interiér elektrárny
Zdroj: ČT24

Německo nechalo letos trvale uzavřít osm starších jaderných elektráren. Reagovalo tak na březnovou havárii v japonské atomové elektrárně Fukušima, způsobenou ničivým zemětřesením a následnou přílivovou vlnou cunami. V letech 2015 až 2022 má být vyřazeno z provozu zbývajících devět německých jaderných bloků, které zajišťují asi pětinu spotřeby elektrické energie ve Spolkové republice. Ta chce v budoucnu při její výrobě mnohem víc sázet na obnovitelné zdroje nebo plyn.