Gazprom otevře Nord Stream v listopadu, South Stream v roce 2015

Moskva - Plynovod Nord Stream, který bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, bude uveden do plného provozu 8. listopadu. Oznámil to dnes na setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem šéf monopolu Gazprom Alexej Miller.

Plynovod, jehož technologické provozní testy začaly počátkem září, byl vybudován nákladem 7,4 miliardy dolarů (129 miliard korun). Vede pod mořem a bez vlivu tranzitních zemí, zejména Ukrajiny, se kterou Rusko vede dlouholeté spory o dodávkách plynu. Výsledkem má být nižší cena pro koncové odběratele v západní Evropě. Plynovod je dlouhý 1 124 kilometrů, začíná v ruském Vyborgu a končí v Greifswaldu na severovýchodě Německa.

Vladimír Štěpán, analytik:

"Já si myslím, že to není otázka ceny, že tento plynovod neušetří náklady. Je i rizikovější, chybí tam zásobníky. Jediný smysl tohoto plynovodu vidím v tom, že se vyhne Ukrajině.

Největší akcionář Nord Streamu, ruský plynárenský monopol Gazprom, plánuje, že plynovod bude mít kapacitu 27,5 miliardy kubíků ročně. V roce 2012 pak skončí i stavba druhého souběžného potrubí a objem celé trasy se tak zdvojnásobí. 

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Plynovod South Stream bude zprovozněn v roce 2015

Šéf Gazpromu na setkání s Putinem nevyloučil, že Rusko v případě poptávky přistoupí k budování dalších plynovodní tras, které přivedou surovinu do Evropy přes Baltské moře. Gazprom už podle ruských médií uzavřel kontrakty na dodávku plynu přes Nord Stream s odběrateli v Německu, Dánsku, Nizozemsku, Belgii, Francii a Británii.

Rusko je podle Millera přesvědčeno o ekonomické efektivitě a technické proveditelnosti plynovodu South Stream, který má přivádět plyn do Evropy jižní cestou přes dno Černého moře do Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska, Rakouska a Itálie. „K prosinci 2015 bude projekt dokončen a první plyn bude směřovat k zákazníkům,“ řekl Miller.

Putin nabádal Gazprom k otevřenosti

Putin se na schůzce s Millerem zmínil i o nedávných prohlídkách, které nechala Evropská komise provést u odběratelů a dceřiných firem Gazpromu. Ruský premiér oznámil, že Moskva bude další vývoj pečlivě sledovat a požádal Millera o maximální otevřenost při vyšetřování. „Ruská vláda bude co nejpozorněji sledovat, co se děje kolem Gazpromu. Žádám vás, abyste mě o všem včas informoval,“ řekl Millerovi. Poznamenal zároveň, že Gazprom by měl být ve svém podnikání maximálně otevřený.

Vladimir Putin:

„Je třeba spolupracovat s orgány zemí, kde působíte, je nutná otevřenost, musíte pomáhat při prověrkách, předkládat objektivní a ucelené informace.“

Evropa hledá i další zdroje

Kvůli plynové krizi v roce 2009 volá Evropa neustále po nových cestách k surovině. Možnosti, jak snížit závislost na Rusku a Ukrajině, hledá i Česko. V současnosti se rýsuje další projekt, takzané propojení 5GL. Provozovatelé páteřních plynovodů ve střední Evropě uvažují o propojení potrubí ze severovýchodní Itálie až do jižních Čech. Zúčastněné země teprve zjišťují, jaký by měl projekt ohlas. Pokud se bude zájem ze strany obchodníků dostatečný, mohly by nové plynovody zahájit provoz v roce 2017. Náklady na stavbu budou skoro 2 miliardy eur. Část nákladů by mohla dotovat Evropská unie.