Schodek rozpočtu bude vyšší, než s jakým počítala vláda

Praha - Ke konci září chybělo ve státní kase už 105 miliard korun, tedy o pět miliard více než v loňském roce. Navíc ministr financí Miroslav Kalousek vůbec poprvé přiznal, že vláda nemusí dodržet schválený schodek státního rozpočtu ve výši 135 miliard. Na vině jsou nižší příjmy i horší vývoj ekonomiky. Celkový deficit veřejných financí by ale neměl překročit 4,6 procenta HDP.

Vláda rozpočtové odpovědnosti si letos může připsat nejvyšší zářijový schodek státního rozpočtu v historii samostatného Česka. Nepomohly ani škrty v platech státních zaměstnanců, nové daně nebo snížení některých sociálních dávek. Ambiciózní plány vlády i ministerstva financí na postupné snižování schodku rozpočtu tak pomalu berou za své.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Mohlo by se stát, že deficit státního rozpočtu by byl vyšší. Ale jsme schopni to kompenzovat v jiných segmentech veřejných rozpočtů. To znamená, že zásadní parametr 4,6 procenta HDP nebude překročen.“  

Hlavním problémem je, že se vládě nedaří podle plánu vybírat daně z příjmu lidí ani firem. „Ztráty z minulých období se promítají do daně z příjmu fyzických a právnických osob o něco více, než jsme čekali,“ připouští ministr financí. Ústavní soud navíc zrušil 50procentní zdanění podpory stavebního spoření. Zatímco tak byl loni schodek státního rozpočtu za prvních devět měsíců 99,5 miliardy korun, letos už je to víc než 105 miliard. Ovšem vláda naopak slibovala, že se letos zadluží o 21 miliard méně než v roce 2010. 

Situaci by ještě mohly uklidnit další vládní škrty, které nemusí schválit parlament. Ministr Kalousek s nimi ale zatím nepočítá. Vláda se tak zadluží o miliardy více, než slibovala. „Tipuji, že to bude o pět až deset miliard více, než je plánovaný schodek,“ myslí si bývalý ministr financí a člen NERVu Jiří Rusnok.

Reportáž Petra Vaška a Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Každým rokem stát vybírá na daních méně a méně finančních prostředků a jak se zdá, tak vláda rezignovala na schopnost vybírat daně.“ 

Naposledy se české vládě nepodařilo dodržet schodek státního rozpočtu v roce 2009. Tehdy ho kvůli ekonomické krizi překročila o rekordních 154 miliard korun.