Lidé si už objednali 90 procent z pilotní emise státních dluhopisů

Praha - Ministerstvo financí eviduje objednávky na zhruba 90 procent ze spořicích státních dluhopisů pro občany, které v pilotní emisi začalo prodávat v pondělí. Vyplývá to z informací na facebookovém profilu dluhopisového projektu. K dnešní 14. hodině mělo MF objednávky na spořicí dluhopisy za 8,8 miliardy korun, pilotní emise má přitom objem deset miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že téměř jistě vzhledem k zájmu o dluhopisy rozhodne o překročení desetimiliardového limitu.

„Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který vznikl, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard,“ uvedl dnes po jednání ministrů financí EU v Lucemburku Kalousek. Neupřesnil nicméně, o kolik se desetimiliardový limit zvýší. Další podrobnější statistiky nechce MF podle Jakuba Haase z tiskového oddělení úřadu zatím sdělovat. Důvodem je fakt, že objednávky nejsou dosud uhrazené. Po celé upisovací období totiž platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována.

Úroky zaplatí daňoví poplatníci

Vzhledem k velmi štědrým podmínkám nabízených dluhopisů je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zájem o ně pochopitelný.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Lidé si mohou užívat příznivé relace výnosu a rizika ve srovnání s většinou ostatních možností investic, nicméně jen na úkor státu, potažmo daňových poplatníků.“

Nabízený pětiletý dluhopis ponese výnos přes tři procenta, přitom podle Marka při emisi standardního dluhopisu na finančním trhu by mohlo ministerstvo financí nabídnout výnos jen dvě procenta. „Při desetimiliardové emisi to znamená ročně zbytečně vynaložených 110 milionů korun,“ dodal Marek.

Rozhovor s Petrem Pavelkem (zdroj: ČT24)

Dluhopisy jsou k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Celkově banky evidují k dnešnímu dni přes 10 400 objednávek. Na jednu objednávku tak připadá přes 840 000 korun.

Zájem o dluhopisy je vyšší, než se čekalo

„Zájem klientů je poměrně značný, za první dva dny jsme přijali 1 090 objednávek v celkovém objemu 887 milionů korun,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Česká spořitelna eviduje podle její mluvčí Heleny Matuszné zhruba 6 000 objednávek za zhruba 2,3 miliardy korun. „K dnešní 16. hodině evidovala ČSOB 3 345 objednávek v celkovém objemu 6,783 miliardy korun, což tvoří přibližně tři čtvrtiny z celkového objemu všech upsaných dluhopisů na trhu. V ČSOB jsou již zaplaceny dluhopisy v hodnotě 4,6 miliardy korun,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Z hlediska počtu objednávek byl podle Hávové doposud největší zájem o pětileté dluhopisy. Naopak z hlediska objemu převažovaly jednoleté dluhopisy s celkovým objemem 3,8 miliardy korun. Podle regionů je poptávka podle ČSOB zejména v Praze a Středočeském kraji. MF přijímá objednávky na pilotní emisi dluhopisů od pondělí. Nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Objednávat dluhopisy bude možné do 1. listopadu, vydány budou 11. listopadu.

Dluhopisy se nebudou danit

Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat. Sice se na ně nevztahuje žádná daňová výjimka, ani žádné osvobození od daně, jelikož je ale jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň z dluhopisů nulová.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle MF dvě procenta. Za 1 000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny, což je minimální objednávka, zaplatí zájemce pouze 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun. V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Pilotní emise v objemu deset miliard korun má podle MF zmapovat zájem občanů a odhalit případné nedostatky. Standardní emise by mělo MF začít vydávat v roce 2012.

Zlato a stříbro
Zdroj: ČT24